Yerli otomobil bir milat olacak

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın yerli otomobil Prototipi’nin tanıtıldığı toplantıda ‘Devrim’i yedirdik, bu yerli otomobili yedirmeyeceğiz’ sözünün bir milat olduğunu söyledi.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER)'in Selçuklu Belediyesi Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlediği Cuma toplantılarının konuğu olan Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Devrim Arabaları ve Türk Teknolojisinin Engellenmesi konusunda dernek üyelerine bilgi verdi. Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın yerli otomobil Prototipi’nin tanıtıldığı toplantıda ‘Devrim’i yedirdik, bu yerli otomobili yedirmeyeceğiz’ sözünün bir milat olduğunu belirten Dr. Mustafa Güçlü Türkiye’nin yerli otomobilde geçirdiği serüveni tarihi gerçekler ışığı altında ele alarak,  Osmanlının bilimde ve teknoloji de geri kalmadığını bile bile geri bırakıldığını, söylenenlerin aksine Dünyadaki teknik gelişmelere her zaman açık olduğunu söyledi.   Dr. Mustafa Güçlü, dünyada telgrafı ilk kullanılan, Metro’nun ilk yapıldığı ülkelerden birisi olduğumuzun üzerinde durarak, “1905 yılında Ford marka arabaların Türkiye’de satılması teklifine, Sultan II. Abdülhamid tüm parçalarının ülkede üretilmesi karşılığında izin verilebileceğini söylemesi üzerine satış gerçekleşmedi. Cumhuriyet’in ilanından sonra nüfus mübadelesi yoluyla gelen Sabetayistler yoluyla ile değişikler gerçekleşti. Nuri Killigil’’in silah fabrikası, Nuri Demirağ’ın uçak fabrikası ve Nuri Şeker’in Uşak’ta kurduğu şeker fabrikası çok badireler atlatmıştır. Oluşturulan Sabetayist kadro, Batılı şirketlerin distribütörlüklerini yapmışlardır. Yerli sanayinin gelişmemesi için siyaset, medya gücünü kullanarak ellerinden geleni yapmışlardır. Nuri Demirağ’ın uçak fabrikası arazisine İnönü zamanında el konularak Yeşilköy Havaalanı aynı şekilde Adana’da Mahmut Sami Ramazanoğulları’nın arazisi üzerine İncirlik Hava Üstü yapılmıştır” dedi.

DEVRİM ARABASI

Devrim arabası hakkında da bilgi veren Dr. Mustafa Güçlü, “Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulan Gümüş Motor ilk motor üretimini yapmıştır. Düşünen Adam Dergisinde yerli otomobil üretimiyle ilgili yayınlar yapılmıştır.24 Ocak 1961 tarihinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in 4,5 ay içerisinde 4 otomobil ve 10 motor yapılması emrini alan Türk mühendisleri tecrübeleri olmaması rağmen “Devrim”  otomobilinin yapımına başlamışlardır. Eskişehir Devlet Demir Yolları atölyelerinde üretilen 2 adet Devrim arabası trenle Ankara’ya gönderilmiştir. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel arabanın benzini bitince diğer bej arabayla 29 Ekim törenlerine katılmıştır. Ertesi sabah gazeteler de çıkan olumsuz haberler üzerine ilk yerli otomobil projesi, bakanlıklar ve kurumlar arasında kaybolup gitmiştir. Bu konuda çok çalışmak gerekiyor. Bir Türkiye mesele olan yerli ve milli otomobil üretimi başarılabilir” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri