Yerli mini araç heyecanı

TURCOTO markası tarafından prototipi üretilen, bir ton taşıma kapasiteli mini ticari araç Uveyk, Konya Sanayi Odasında tanıtıldı

TURCOTO markası tarafından prototipi üretilen, bir ton taşıma kapasiteli mini ticari araç ‘Uveyk’, Konya Sanayi Odası’nda tanıtıldı. Araç, Türkiye’nin Anadolu’da yerli araç üretimi hedefine heyecan kattı

 

 

Yerli tasarım, yerli mühendislik ve yerli sermaye ile yüzde 85 oranında Türk Malı olarak seri üretimine başlanacak olan ‘TURCOTO Uveyk’ Konyalı sanayicilerin katkılarıyla üretilecek. Konuyla ilgili TURCOTO yetkilileri ve Konyalı sanayicilerin katıldığı KSO’daki toplantıda ‘Türkiye’nin otomotiv sanayinde rüştünü ispatladığı, artık kendi markasını da üretebileceğine’ dikkat çekildi.

 

Toplantıya TURCOTO yetkilileri, KSO Yönetim Kurulu Tahir Büyükhelvacıgil ve Yönetim Kurulu Üyeleri, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ve Yönetim Kurulu üyesi Fatih Mehmet Yavuz, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu ile sanayiciler katıldı.

 

KONYA OTOMOTİV İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜÇ

 

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TÜMOSAN’ın Konya’ya kurulmasının Konya için çok önemli bir milat olduğunu, ayrıca motor üretebiliyor olmasının da bir şans olduğunu söyledi. Konya Otomotiv Sanayi hakkında bilgi veren Büyükhelvacıgil, “Konya otomotiv yan sanayinde üretimde önemli bir güç. Öte yandan TÜMOSAN’ın motor üretebiliyor olması bir şans. Bu noktada geriye sadece destek ve dizayn konuları kalıyor” dedi.

 

Türkiye’de üretimin on yıllarca ihmal edildiğinin altını çizen Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de, konuşmasında üretimin önemine dikkat çekti. Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi Başkanı Mehmet Tekelioğlu da, otomotiv sanayisinin ihracat, istihdam, yatırım ve büyüme konularında dünya ekonomileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

 

FATİ Danışmanlık Mühendislik Dış Ticaret Ltd. Şti. Genel Müdürü Fatma Kanca da, Konya’nın Uveyk Projesi için çok uygun bir yer olduğunu ifade ederek, “Çalışma hayatım boyunca, diğer şehirlerle kıyasladığımda Konya’nın potansiyelinin yüksek olduğunu gördüm. Bu yüzden Uveyk Projesi’nin Konya’ya gelmesini, Konya sanayisine katma değer sağlamasını arzu ediyorum” diye konuştu.

 

TURCOTO Uveyk Projesi ve Cadem AŞ’nin Sahibi Saffet Çakmak ise, “İstanbul fethedildiyse, yerli otomobil de yapılabilir” dedi.

 

Programda söz alan TURCOTO Genel Müdürü Ali Serdar Emre, TÜBİTAK’ın da  ‘patpat’ denilen motor ve tekerlekten bozma araçların önüne geçebilmek amacıyla Uveyk Projesi’ne destek verdiğini ifade etti. Bugün yollarda 20 yaşını aşkın 160 bin civarında araç olduğunu belirten Emre, “Bu araçlar ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Biz; düşük maliyetli, esnafın, tüccarın ve çiftçinin iş aracı olabilecek, ailesiyle gezebileceği bir araç olsun istedik. Bu amaçla halkın aracı olan Uveyk’i geliştirdik” diye konuştu.

 

UVEYK HAKKINDA BİLGİ

 

Yol testlerine başlanan Uveyk, bin kilograma kadar taşıma kapasitesine sahip. 20 beygir gücündeki dizel motoru 100 kilometrede 3.5 litre yakıt sarfiyatı yapıyor. Maksimum hızı saatte 75 kilometre. Aynı zamanda kamyonetlerin giremeyeceği yerlere de girebilen, esnafa yönelik bir araç. Araç yüzde 85 yerlilik oranına sahip. 3 kişilik kabine sahip olar aracın 15 bin TL’nin altında satışa çıkarılması öngörülüyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri