Yerli kola üreten Türk firması iflas etti! 35 milyon lira ceza yazdılar

Türkiye'de bir zamanları yerli ve milli kola üretimiyle piyasaya damga vuran Türk firması nasıl iflas etti? İşte 35 trilyon cezadan sonra yaşananlar...

Dünyadaki tüm ülkelerde insanların severek tükettiği kola, hala popüler bir içecek olarak gündemden düşmüyor. Yerli ve yabancı yemek mekanlarında çok satan kolayı vatandaş çok içiyor. Sağlığa olan zararları bilinse de kola içmeden duramayan bir kitle var. Yabancı markaların ürettiği kolalar yıllarca Türk insanına satıldı.

COLA TURKA 2003 YILINDA PİYASAYA GİRDİ

Bundan tam 20 yıl önce ise Türk firması bu alanda çok kritik bir yatırımı hayata geçirdi. 2003 yılının haziran ayında üretime geçen yerli ve milli kola olarak bilinen Cola Turka bir zamanlar çok meşhurdu. 2005 yılında Türkiye'de en çok satılan kola markalarından birisi haline geldi. Türk insanı yerli ve milli olduğu için Cola Turka'yı tercih ediyordu.

YERLİ KOLA DEVİ NASIL BATTI?

Pazar payı büyüyen Cola Turka kısa süre sonra küresel kola devlerinin gözüne batmaya başladı. Cola Turka'ya bir bahaneyle tam 35 milyon lira ceza yazıldı. Söz konusu dönemde Cola Turka'nın ise piyasa değeri 10 milyon liraydı. Bu kadar büyük bir cezadan sonra Cola Turka büyük hasar aldı. Murat Ülker, yıllar sonra Cola Turka'nın nasıl battığını açıkladı.

MURAT ÜLKER DETAYLARI İLK KEZ AÇIKLADI

Ülker, ABD’nin Cola Turka'nın bitirilmesinde büyük payının olduğunu belirtti. Yıldız Holding'in yönetim kurulu başkanıdır. Murat Ülker katıldığı bir sosyal medya kanalında kendisine yönelik soruları cevapları. Türkiye’nin en önemli işadamlarından olan Murat Ülker bir dönem büyük ses getiren Cola Turka girişimiyle ilgili merak edilenleri de cevapladı.

35 MİLYON CEZA YAZDILAR

Cola Turka’nın ABD’nin uğraşları sonucu çıkmaz bir yola girdiğini ifade eden Ülker, "Dönemin Sanayi Bakanı, 'Cebimde bir mektup var. ABD Büyükelçisi seni şikayet ediyor, sana küçük bir ceza vereceğiz.' dedi. Sonrasında 35 trilyon ceza kestiler. Şirketin değeri zaten 10 trilyondu" ifadelerini kullandı.

2015 yılında ise Cola Turka, Saka ve Çamlıca markaları Japon DyDo DRINCO'ya satıldı.

Yani yerli kola firması serüveni böylece kapanmış oldu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (141)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri