Yerli çözümler ülkeleri küresel teknoloji krizlerinden koruyor

Çin ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkeler, mesajlaşma uygulamalarından sosyal medyaya kadar son kullanıcıyı etkileyecek teknolojik altyapılara yönelik yerli çözümleri sayesinde küresel teknoloji krizlerinden en az şekilde etkileniyor.

Geçen hafta ABD merkezli siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın kalite kontrol aracındaki bir hata sonucu dünyanın birçok bölgesinde küresel yazılım sorunu yaşandı. Bu sorunla birlikte birçok sektörde ciddi aksaklıklar meydana geldi.

Ulaşım başta olmak üzere çeşitli sektördeki büyük firmaların sistemlerinde Microsoft mavi ekran hatası ortaya çıkarken, Rusya ve Çin gibi ülkelerin bu sorundan çok fazla etkilenmediği görüldü.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, küresel yazılımdan etkilenmeyen ülkeler, siber güvenlikten sosyal medyaya kadar pek çok alanda kendi teknolojilerini kullanıyor. Bu alana en çok yatırım yapan ülkelerden biri olarak Rusya öne çıkıyor. Rusya 2019 yılında geçen yasa ile beraber internet ağını dünyadan tamamen bağımsız hale getirmek için Runet ismini verdiği bir projeyi başlattı.

Reuters'ın haberine göre, Rusya Runet'i ilk kez 2021 yılında test etme imkanı buldu. Testlerin amacının Runet'in dış manipülasyonlar, engellemeler ve diğer tehditler karşısında çalışma yeteneğini belirlemek olduğu belirtiliyor. Ancak testin ne kadar başarılı olduğu ile ilgili şu ana kadar bir bilgi medyada yer almadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri