Yerel tohumculuğa destek verilmeli

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, yanlış uygulanan tarım politikalarının kısırdöngüden kurtulması, tarımın kalkınması, geleceği ve ülke ekonomisi açısından “Tohum Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”verdi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, yanlış uygulanan tarım politikalarının kısırdöngüden kurtulması, tarımın kalkınması, geleceği ve ülke ekonomisi açısından “Tohum Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi”verdi.

Yokuş yaptığı açıklamada “Ürün yetiştirmek için her yıl “sertifikalı tohum” satın almak zorunda kalan üreticilerin bir kısmı, bu çarkın dışına çıkabilmek için, Tohumculuk Kanunu ile üretimin dışına itilen besin değeri yüksek ve sağlıklı atalık tohumları yaşatabilmek adına başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok kentte ‘tohum takası’ etkinlikleri yapmaya başlamıştır. Böylece sertifikasız yerel tohumların ticari satışına yasaklama getiren, para ve hapis cezaları yaptırımı öngören Tohumculuk Kanununun mağdur ettiği üreticiler, binlerce yıllık tarım kültürünü yasaya karşı koruma çabası içine girmiştir. Tarımsal bitki türleri çoğaltım materyaline ait çeşitlerin ve genetik kaynakların kayıt altına alınması, tohumlukların üretimi, sertifikasyonu, ticareti, piyasa denetimi ve kurumsal yapıları düzenleyen Tohumculuk Kanunu istisna olarak, ticarete konu olmamak ve şahsi ihtiyaç miktarı ile sınırlı kalmak şartıyla çiftçiler arasında yapılacak tohumluk değişimlerini kapsam dışında tutmuştur.

YEREL VE MİLLİ TARIMSAL ÜRETİM MODELİ DIŞLANDI

“Yerel ve milli” binlerce yıllık tarımsal üretim modeli dışlanmıştır. Bunun yerine İsrail, Hollanda, İspanya, Fransa, ABD ve Kanada gibi tarımsal teknolojide küresel ölçekte söz sahibi ülkelerin tekelindeki, üstelik de önemli kısmı GDO olan hibrit tohumlar ikame edilmiştir” dedi. Yokuş, Türkiye’deki tohumculuk pazarının 750 milyon dolarlık bir hacme ulaştığını ve bu pazarın 150 milyon dolarının sebze, 600 milyon dolarının tarla bitkileri tohumundan oluştuğunu ifade ederek “Ülkemizde kullanılan tohumların önemli bir kısmı yabancı menşeilidir. Örneğin mısırda yüzde 95, pamukta yüzde 80, soyada yüzde 80, sebzede yüzde 75, patateste yüzde 95, ayçiçeğinde yüzde 82, buğdayda yüzde 5 oranlarında yabancı menşeili tohum kullanılmaktadır. Netice itibarıyla Türkiye’de tohumculuk pazarının yüzde 70’i yabancı firmalara aittir.

TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ

Bakanlar Kurulu’nun 2018 yılında yapılacak tarımsal destekler için aldığı karar, 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 26 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 2 milyon 700 bin üreticiden sadece sertifikalı tohum kullananlar tarımsal desteklerden yararlanabilecektir. Yerel tohumlar ise destek kapsamı dışında tutulmuştur. Sertifikalı tohum kullanımının desteklenip, sertifikasız tohum kullanmayanların desteklenmemesi doğru bir karar değildir. Bu uygulamalar ve destekleme politikası ne yazık ki ülkemizi tarım konusunda dışa bağımlılıktan kurtarmaktan ve üretimi teşvik etmekten uzaktır.”

Yokuş, “Türkiye, tarımda kendi kendine yetebilmek ve sağlıklı tohumlar üretebilmek adına, tohum hakkına saygı duymalı, korumalı ve sürdürülebilirliğini sağlamalıdır. Çiftçilerin ata tohum sistemleri desteklenmeli, köylü tohumlarının kullanımı ve tarımsal biyoçeşitlilik teşvik edilmelidir. Türk tarımında firmalar, çiftçi ve köylüler, hibrit tohumu yerine ata tohumu üretimine ve kullanımına özendirilmelidir. Hazırlamış olduğum Kanun teklifinde tarımda ata tohumların üretilebilmesi, kullanılabilmesi, serbestçe ticarete konu edilebilmesi için, Tohumculuk Kanununun sıkı piyasa şartlarından istisna tutulması amaçlanmakta olup, düzenleme ile yerli tohumculuğun teşvik edilmesi ve desteklenmesi sağlamaya yöneliktir.” dedi.

HABER MERKEZİ

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri