Yerel Mahkemeden Eylemcilerin Teröre Destek Davasına Aym Molası

Muğla'daki öğrenci olaylarında Şerzan Kurt'un ölümüyle ilgili Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında, adliye çevresinde slogan atarak PKK/KCK terör örgütüne destek ve övmek suçundan yargılanan 24 kişinin davası...

Muğla'daki öğrenci olaylarında Şerzan Kurt'un ölümüyle ilgili Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sırasında, adliye çevresinde slogan atarak PKK/KCK terör örgütüne destek ve övmek suçundan yargılanan 24 kişinin davası geçici süreyle ertelendi. Mahkeme, anayasaya aykırılık suçunu kapsayan 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesi uyarınca sanıklar hakkındaki kamu davasının bu nedenle geçici süreyle ertelenmesine karar verdi. Sanıkların yargılandıkları davaya ilişkin TCK maddesini Anayasa aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdığı, bu nedenle yerel mahkemenin AYM’nin ilgili başvuruyu inceleyinceye kadar kavuşturmanın ertelenmesine karar verdiği belirtildi. AYM’nin başvuruyla ilgili kararı sonrasında dava yeniden başlatılacak ve kesin karar verilecek.

Muğla'da laf atma yüzünden 11 Mayıs 2010 gecesi başlayan olaylarda karşıt görüşlü öğrenciler kavga etmişlerdi. Olaylarda Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt, vurularak ağır yaralanmıştı. Kurt, daha sonra tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. Dava, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. İddiaya göre, Eskişehir Terörle Mücadele polisi, PKK/KCK terör örgütünün sözde anayasası olarak kabul edilen "Kürdistan Demokratik Topluluğu/Türkiye Meclisi" isimli örgütlenmenin Eskişehir'de olduğunu tespit etti. Bu kapsamda, PKK/KCK terör örgütü yönetimi tarafından örgüte bağlı internet siteleri, basın yayın kuruluşları aracılığıyla Eskişehir'de Kurt davasını bahane ederek eylem yapılmasını talimatının verildiğini ortaya çıkardı.

Eskişehir'deki davaya değişik illerden çok sayıda kişi kente gelerek açtıkları pankart, attıkları Kürtçe ve Türkçe sloganlarla destek verdi. Eylemler sırasında gerginlik ve tartışmalar yaşandı. Davaya destek için gelenleri takibe alan polis, iddiaya göre, göstericilerin duruşmanın görüldüğü adliye çevresinde, "Rehberimiz PKK'dır, Şehitler ölmez, Şehit Şerzan onurumuzdur, Katil devlet hesap verecek, Kürdistan faşizme mezar olacak" şeklinde Kürtçe ve Türkçe slogan atıldığını belirledi. Polis, söz konusu eylemlerde çektiği görüntü ve fotoğrafları inceledi. Suç unsuru olanlarla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Konu Terörle Mücadele Maddesi'nce yetkili olan Ankara Savcılığı'na iletildi.

Görüntü, CD, fotoğrafları inceleyen TM 250. maddesi ile yetkili Ankara Terörle Mücadele Savcısı, iddianame hazırladı. Ankara Terörle Mücadele Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, "Rehberimiz PKK'dır, Şehitler ölmez, Şehit Şerzan onurumuzdur, Katil devlet hesap verece ve Kürdistan faşizme mezar olacak" şeklinde Kürtçe ve Türkçe slogan atıldığını belirlediği kaydedildi. İddianamede, PKK/KCK terör örgütünün kuruluş amacı, faaliyetleri, nasıl işlediği, insanlarla nasıl irtibata geçtiği ve hangi ülkelerde faaliyetini olduğunu, bu faaliyetleriyle Türkiye'de ekonomik ve gelişmenin önünün kapatılmaya çalıştığını çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 24 kişinin terör ve teröre destek vermek suçundan yargılanmaları istendi. Şüpheliler, "PKK/KCK terör örgütünü övmek, propagandasını yapmak, halkta devlete karşı kin, nefret ve isyan hissi uyandırmak" suçundan CMK 250 ve 252. maddeleri, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 9 ve 10. maddeleri ile TCK 53., 58/9 maddeleri gereğince Ankara Terörle Mücadele Mahkemesi’nde yargılanmaya başladı. 24 şüpheli verdikleri ifadelerinde hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Şüpheliler, Eskişehir'e gelerek eylemlere katıldıklarını, PKK/KCK terör örgütüyle bir bağlantılarının olmadığını belirtti.

Dava, geçtiğimiz Temmuz ayında Kurt’un öldürülmesi olayının görüldüğü Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Şüphelilerle ilgili Eskişehir’deki yargılamada, dava geçici süreyle ertelendi. Şüphelilerin katılmadığı ve 20 avukatın iştirak ettiği Eskişehir’deki 2. duruşmada mahkeme, anayasaya aykırılık suçunu kapsayan 6352 sayılı yasanın geçici 1. maddesi uyarınca sanıklar hakkındaki kamu davasının ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, “Örgüt adına suç işleme fiilinin ön koşulunun yapılan fiilin propaganda suçunu oluşturmasına bağlı olduğu, bunun da yapılacak kavuşturma sonucunda sabit olacağı nazara alındığından bu yönde açılan kamu davalarının ileri bir tarihe kadar ertelenmesine." ifadesini kullandı.

Sanık avukatlarından Emre Kurtoğlu, bazı sanıkların yargılandıkları davaya ilişkin TCK maddesini Anayasa aykırılık iddiasıyla AYM’ye taşıdığını, bu nedenle davanın geçici süreyle kavuşturulmasının ertelendiğini söyledi. AYM’nin gerekli maddeyi inceledikten sonra vereceği kararın ardından yerel mahkemenin kavuşturmaya devam edeceğini ve kesin kararını AYM’nin kararı sonrasında vereceğini aktaran Avukat Kurtoğlu, “Sanıkların yargılandıkları davaya ilişkin TCK maddesini Anayasa aykırılık iddiasıyla AYM’ye taşınmış. AYM, bu maddeyi inceleyecek ve ona göre kararını verecek. AYM’nin vereceği görüşe göre, yerel mahkeme davanın kavuşturulmasına yeniden başlayacak ve kesin kararını verecek. Tabi bir süreliğine mola verilen dava ne zaman başlar onu bilemiyoruz. Bu tamamen AYM’nin başvuruyu ne kadar süre içerisinde inceleyip karara bağlamasına bağlı” diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri