Yerel basın desteklenmeli

Yerel basının icra ettiği görev, faydaları ve sorunları hakkında TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapan Mustafa Kalaycı, yerel basının desteklenmesi gerektiğini ifade etti
Yerel basının icra ettiği görev, faydaları ve sorunları hakkında TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yapan Mustafa Kalaycı, yerel basının desteklenmesi gerektiğini ifade etti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu'nda "Yerel Basının Sorunları" hakkında milletvekillerine bilgi sundu. Mustafa Kalaycı, Anadolu’nun sesi olan yerel basının, haberleşme temel işlevinin yanı sıra yerel demokrasinin güçlenmesi, toplumu bir arada tutan değerlerin yaşatılması ve yarınlara taşınması konusunda son derece hayati bir görevi de yerine getirmekte olduğunu söyledi.
Yerel basının zor şartlarda, büyük bir fedakârlık ve özveriyle faaliyet gösterdiğini bildiren Kalaycı, "Yerel basının bu önemine rağmen, en önemli gelir kaynağı olan Basın İlan Kurumu gelirlerinde 2004 yılında yapılan düzenleme ile bir artış sağlanmakla birlikte, daha sonraki yıllarda geriye doğru gidiş söz konusu olmuştur. Bu konuda; bazı kamu idarelerince ilanlarının sayıca azaltılması, ilanların küçültülmesi, ilanların verilmemesi, dernekler ile kooperatiflerin genel kurul ilanlarının, KÖYDES-BELDES ilanlarının yayımlanmaması, ilçe ve beldelerde ilan tahtaları yolunun sıkça tercih edilmesi, kamu ihalelerinin bölünmesi ve eşik değerlerin yükseltilmesi sonucu yaşanan ilan kayıpları, özelleştirmeler yoluyla ve başkaca konularda yaşanan kayıplar başlıca etkenler olmuştur" dedi.
ANADOLU BASINI KAMU ADINA DENETİM İŞLEVİNE YARDIMCI OLUYOR
"Geçtiğimiz yasama döneminde hazırlanan Kamu İhale Kanunu Tasarı Taslağı'nda ilanların tamamen elektronik yolla yayımlanması yaklaşımı ve şimdi de İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik Tasarı Taslağı'nın da benzeri bir yaklaşıma sahip olduğu duyumları basın camiasında tedirginliğe neden olmuş bulunmaktadır" diyen Kalaycı, "Aslında Basın İlan Kurumu, gazeteleri kendi internet haber siteleriyle birlikte marka yapacak bir sürecin önünü açmaktadır. Böylelikle gerek kamu ihale ilanları, gerekse icra, iflas ilanları internet ortamında rahatlıkla yayımlanabilecektir. Bu itibarla yapılacak yasal düzenlemelerde bu hususun mutlaka dikkate alınması gerekmektedir. Anadolu basını, yönetenle yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana tavır koymakta ve kamu adına denetim işlevine yardımcı olmaktadır. Bu anlamda yerel yayıncılığın bir kamu görevi olarak ele alınması ve mutlaka desteklenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
YEREL BASINA ÖZEL DESTEK PROGRAMLARIYLA DESTEK VERİLMELİ
Mustafa Kalaycı, Anadolu basınının ciddi, basın ahlakına sahip, tarafsızlık ilkesine bağlı ve objektif bir yayın organı olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için özel destek programları uygulamaya konulması gerektiğini vurgulayarak, "Birçoğu çağ dışı kalmış ilkel makinelere sahip olan gazetelerin baskı tesislerini modern hale getirebilmeleri, televizyon ve radyoların teknolojilerini yenileyebilmeleri için bazı sektörlerde olduğu gibi, faizsiz kredi desteği uygulamaya konulmalıdır. Ekonomi Bakanlığınca uygulanan yatırım teşviklerinde, Anadolu’daki yerel gazete, radyo ve televizyonlar için asgari yatırım tutarı ile vergi, sigorta primi teşvikleri ve yatırım yeri tahsisinde, uygulanabilir özel bir alan oluşturulması sağlanmalıdır. Kalkınma Ajanlarının proje çağrılarında yerel gazete, radyo ve televizyonların projeleri için destek oranının, sivil toplum kuruluşlarına uygulandığı gibi yüzde 75 olmalıdır. KOSGEB destekleri bir paket olarak yerel basına dönük yeni bir yaklaşımla ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı.
İSTİHDAM TEŞVİK PAKETİNDEKİ HİBE TUTARLARI ARTIRILMALI
Nitelikli İstihdam Teşvik Paketi'nde yerel gazete, radyo ve televizyonlar için hibe tutarı artırılmasının zaruri olduğunu da açıklayan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, iletişim fakültesi öğrencilerinin, öğretimlerinin son bir yılını yerel gazete, radyo ve televizyonlar, KOBİ’lerin halkla ilişkiler birimleri ile kamu kurumlarının basın ile ilgili birimlerinde staj yaparak tamamlamaları gibi projelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
HABER MERKEZİ
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri