Yeraltı su seviyesindeki düşüş azaldı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fetullah Arık, Konya Havzası'na Mart ve Nisan aylarında düşen yağışların yeraltı sularını olumlu yönde etkilediğini söyledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Fetullah Arık, Konya Havzası'na Mart ve Nisan aylarında düşen yağışların yeraltı sularını olumlu yönde etkilediğini, uzun yıl ortalamasına göre yeraltı suyu seviyesinde yıllık 1 metrelik düşüşün bu yıl azaldığını söyledi. 
Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son üç yıldır Konya Havzası'na düşen yağışların arttığını belirtti. 
Yeraltı suları seviyesi ölçümlerine bakıldığında, Konya Havzası'nda geçen yılın Nisan ayına göre bu yıl, su seviyesindeki düşmenin azaldığını ifade eden Arık, ''Ortalama 10-20 santim aralığında bir düşüş var. Bu durum su seviyesinde bir yükselmenin olduğunu göstermiyor ancak yeraltı sularının düşümünün azaldığını gösteriyor'' dedi. 
Konya'daki alt havzalarda bulunan gözlem kuyularında yapılan denetimlerde, Karapınar, Çumra, Beyşehir, Seydişehir ve Akşehir'deki havzaların durumlarının daha önceki yıllara oranla iyi olduğunu dile getiren Arık, sadece Altınekin havzasında uzun yıllar ortalamasına yakın düşüş yaşandığını vurguladı. 
YAĞIŞLAR VE KAPALI SİSTEME GEÇİŞ SU SEVİYESİNDEKİ DÜŞÜŞÜ DURDURDU- 
Son yıllarda tarım sulamalarında yapılan yeniliklerin, özellikle salma sulamadan basınçlı (damlama-yağmurlama) sulamaya geçilmesinin su seviyesinde önemli oranda etkili olduğunu söyleyen Arık, şunları kaydetti: 
''Yağışlar kuyu suyu kullanımını azalttı. Bunun yanı sıra yeraltı suyu kullanımında peşin ödeme döneminin başlamış olması da suyun daha dikkatli kullanılmasını sağladı. Bunların dışında çiftçilerin bazı sulama alanlarında basınçlı sulama sistemine geçmesi de su seviyesinde olumlu etki yarattı. Sonuç olarak, yağışların normalin üzerinde seyretmesi, tarımda peşin ödeme yöntemiyle su kullanımı ve basınçlı (damlama ? yağmurlama) sulama sisteme geçiş önemli oranda su seviyesinin düşüşünü durdurdu.'' 
Çiftçilerin üretim yaptıkları bitki türüne göre birden fazla dönemde sulama yaptığını anlatan Arık, Nisan ayında etkili olan yağışların, birinci dönem sulamada çok yardımcı olduğunu, ilerleyen günlerde de yağışların devam etmesi halinde ikinci sulamaya gerek duyulmayacağını bildirdi. 
Çiftçinin muhtemelen Mayıs ayının sonlarında yoğun olarak sulamaya başlayacağını ve bunun önemli bir bölümünün yüzey sulaması ile karşılanacağını anlatan Arık, dolayısıyla yeraltı suyu kullanımının geçen yıllardan daha az olabileceğini belirtti. 
Arık, yağışların devam etmesi halinde Konya Havzası'nda yoğun olarak üretimi yapılan buğday ve arpa gibi bitkiler için ikinci sulamaya gerek kalınmayacağını ve bunun da yer altı su kullanımını olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri