Yer elması şifa dopusu

Kış aylarında tüketilen halen bir çok vatandaş tarafından bilinmeyen genellikle de zencefille karıştırılan yer elması kışın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini aldı.

Şeker hastalığı, kalp hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıkların riskini önemli ölçüde azaltan  adında her ne kadar  elma kelimesi olsada aslında bir kış besini olan  yer elmasının  faydaları saymakla bitmiyor. Çoğu vatandaş tarafından zencefille de karıştırılan ama bilenlerin tadından vazgeçemediği yer elmasına yoğun bir ilgi var.Yer elmasını çoğu insanın bilmediğini ve sürekli soru sorulduğunu belirten Muhacir Pazarı  esnafı  Mehmet Erdoğmuş “ Yer elmasının müşterisi farklı.  Çok faydalı bir ürün olmasına rağmen fazla satamıyoruz. Çünkü; herkes bilmiyor soranların çoğu ya ne olduğunu soruyor  ya da zencefille karıştırılıyor.  Şeker hastaları genellikle satın alıyor” dedi

KİLOSU 4 LİRADAN SATILIYOR

Konya'nın toprağı ve iklimi yer elmasın üretimine çok uygun olduğunu belirten ve bu yönden Konya'nın avantajlı olduğunu söyleyen Muhacir Pazarı esnafı Mehmet Erdoğmuş, Türkiye'nin bazı illerinde fiyatın 25-30 TL civarında olduğu söyleniyor. Konya yer elması bakımından çok verimli arazilere sahip.Yer elması Konya’nın kendi yerli ürünü olduğu için burada 4 lira bile pahalı geliyor vatandaşlarımıza. Bunun koruması var, bakımı var. Güzün toplanmış, kuyulanmış bugün piyasaya çıkmıştır. Yani 4 lira normal.”

KABUĞU SOYULMADAN YENİLMESİ GEREKİYOR

Yer elmasını yerken kabuğunun soyulmadan yenilmesinin daha faydalı olacağını fakat yemeden önce mutlaka suda bekletilip iyice yıkanması gerektiğini vurgulayan esnaf Erdoğmuş, şunları kaydetti:“Yer elmasını yerken, toprak altından yetiştiği için bunlar toprağı üstünden bırakmıyor. Yemeden önce suda iyice bekletmek lazım. Çünkü sonra şifa bulayım derken böbrek rahatsızlığına sebep olabilir. Tabi kabuğunu soyup yiyebilirler ama ben soyulmasını tavsiye etmiyorum. İyice suda bekletip yıkadıktan sonra bu şekilde yenmesi daha iyidir.”

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri