'Yer Değiştirelim Ülkeyi Biz Yönetelim, Şikayet Etmeyeceğimize Söz Veriyoruz'

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Karaman Ermenek’te maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçisinin mahsur kaldığı olayla ilgili Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a ve bakanlara kadar herkesin şikayetçi makamı...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Karaman Ermenek’te maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçisinin mahsur kaldığı olayla ilgili Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a ve bakanlara kadar herkesin şikayetçi makamı gibi davranmasını eleştirdi. Mart, "Onları istifaya davet ediyoruz aslında. Yer değiştirelim, ülkeyi biz yönetelim, biz de şikayet etmeyeceğimizin sözünü veriyoruz, bu işleri düzelteceğimizin sözünü veriyoruz." dedi.

Oda binasında basın açıklaması düzenleyen İbrahim Mart, AK Parti iktidarı döneminde çalışma yaşamının tüm kuralları değiştirilerek, aşırı kar hırsının işi kolaylaştırır hale getirildiğini söyledi. İlk olarak iş yasasının değiştirildiğini hatırlatan Mart, şöyle konuştu: "Yeni çalışma türleri devreye sokulmuş, geçici istihdam, taşeronluk, kısmi süreli çalışma, telafi çalışması, çağrı üzerine çalışma, serbest zaman uygulaması, denkleştirme süresi gibi uygulamalar gelmiştir. İş güvenliği kaldırılmış, işlerin taşeronlara verilmesi kolaylaştırılmış, işçinin, patronun verdiği koşullarda çalışmasının önü açılmıştır."

'SAYIN DAVUTOĞLU, SORUMLULAR UZAĞINIZDA DEĞİL'

AK Parti döneminde taşeron çalışan işçi sayısının, işsizlik oranının ve çalışma sürelerinin arttığına dikkat çeken Mart, şu eleştiride bulundu: "Hep deniyor ki ‘ihmali olanlardan hesap sorulacak.’ Oysa ihmallere yol açan yıllardır uygulanan politikalardır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin politikaları belirleyenler, kararları tek başına alanlar, işyerlerine, madenlere ruhsatları verenler, işyerlerini denetleyenler, uzmanların, hekimlerin eğitimlerine, mesleki eğitimlere ilişkin yetkileri verenler bellidir. AKP iktidarı ve geçmişten bugüne bu konularda rol üstlenenlerin hiçbiri masum değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu sorumluluğu sadece işverenlere yıkamaz. 2002’den bu yana meydana gelen ölümlerde, insanların sakat kalmasında, işverenlerin, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlarının, enerji ve tabi kaynaklar bakanlarının, madenlerdeki kazalar nedeni ile MİGEM genel müdürünün önemli sorumlulukları vardır. Evet Sayın Davutoğlu, ‘herhangi bir kurumun ihmali varsa kesinlikle hesabı sorulmalıdır’ ve sorumlular uzağınızda değildir."

'CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK ŞİKAYETÇİ MAKAMI GİBİ'

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Mart, bir soru üzerine, iş kazasının teknik nedenlerinin açıklanabileceğini belirterek, "Ama esas olan yapısal sorundur. Yani mevzuattır, mevzuatın uygulanmasıdır, uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesidir. Bunun mutlaka üzerine gidilmesi gerekiyor. Enteresan bir şekilde, Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a, Bakan'a kadar herkes şikayetçi makamı gibi orada. Onları istifaya davet ediyoruz aslında. Yer değiştirelim, ülkeyi biz yönetelim, biz de şikayet etmeyeceğimizin sözünü veriyoruz, bu işleri düzelteceğimizin sözünü veriyoruz." diye konuştu.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri