Türkiye'de uzun yıllardır süren para ve enflasyon sorunu var. 1970'li yıllarda yüksek enflasyona bağlı olarak paralar milyonlar, trilyonlar ve katrilyonlar olarak ifade edilmeye başladı.
1991 yılına dek en büyük banknot 50 bin lira iken, 2001 yılında 400 katlık bir artışla 20 milyon liraya kadar yükseldi. 2001 ekonomik krizinden sonra enflasyon düşüş eğilimine girdi. 31 Ocak 2004 yılında Türkiye için devrim niteliğinde karar alındı.
Bu kapsamda paradan 6 sıfır atıldı. Böylece 1 milyon Türk Lirası, 1 Yeni Türk Lirası'na dönüştü. Dünya genelinde parasından fazla sıfırları atan ilk ülke ise Almanya olarak biliniyor.
Türkiye paradan fazla sıfırları atarak ekonomik anlamda büyük bir sadeleştirmeyi hayata geçirdi. Uzun yıllar bu istikrar sağlandı ancak son yıllarda durmayan enflasyonla birlikte para değersiz hale geldi.
Market alışverişi için bile insanlar 5-6 tane 200 liralık banknottan vermek zorunda kalıyor.
Eskiden sıfır kilometre otomobilin fiyatı 20 bin lirayken şimdi asgari ücret bu miktara çok yaklaştı.
Durum böyle olunca vatandaş paradan yine sıfır atılıp atılamayacağını tartışmaya başladı.
Merkez Bankası ise yeni paranın basılacağını duyurdu. Ancak bu baskı eskisi gibi banknot şeklinde yapılmayacak.
Bu kapsamda Dijital Türk Lirası Projesi hızlandırıldı. Dijital ortamdaki Türk Lirası büyük ödemeler için alternatif olacak.
Vatandaşın para taşıma derdi sona erecek. Dijital Türk Lirası'nı vatandaş bankalar aracılığıyla kullanacak. Erişimin çok kolay olduğu bu para birimi zaman tasarrufu sağlayacak. Merkez Bankası'nın kısa süre içinde Dijital Türk Lirası'nı hayata geçirmesi bekleniyor.