Yeni SBS'de başlamadan 3 değişiklik

SBS kaldırıldı. Yerine TEOG diye bir sistem getirildi. Yeni sistemde de başlamadan 3 önemli değişikliğe gidiliyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS'nin kaldırılmasının ardından geçtiğimiz hafta açıkladığı "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş" (TEOG) modeli tartışılmaya devam ederken, revizyon yapılacağı iddiaları gündeme geldi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın İstanbul'da önceki akşam eğitimcilerle yaptığı toplantıda gelen eleştiriler üzerine "4 yanlışın 1 doğruyu götürmeme" ve "puan hesaplama sistemi" kararlarını revize edebilecekleri mesajı verdiği öğrenildi.

BAKAN İSTANBUL'DA EĞİTİMCİLERLE BULUŞTU

Bakan Avcı, önceki akşam İstanbul'da aralarında bazı eğitim editörleri ve yazarların da olduğu bir grup eğitimci ile bir araya geldi. Bakan Avcı'ya TEOG sistemini uygulamaya koyacak olan YEĞİTEK Genel Müdürlüğü yetkilileri de eşlik etti. Toplantıda Nabi Avcı geçtiğimiz hafta açıklanan TEOG sistemine ilişkin görüş alışverişinde bulunurken, dikkat çeken değerlendirmeler yaptı.

TREN YOLDAYKEN MAKAS DEĞİŞTİRİYORUZ

Vatan'ın haberine göre; toplantıda TEOG sistemine ilişkin eleştiriler yeni sistemde getirilen 4 yanlışın 1 doğruyu götürmemesi düzenlemesine ilişkindi.

Toplantıya katılan eğitimciler, "4 yanlış bir doğruyu götürmediği zaman 20 sorunun tamamını atanlar olabilir illa ki 4-5 doğru tutturur. Öte yandan soruları çözme gayretinde olup, 5 doğru yapabilen ne olacak? Bu eşitsizlik yaratan bir durum ve sınav mantığına da aykırı" değerlendirmesi yaptı. Avcı'nın bu eleştiriler üzerine yanındaki bürokratlarına not aldırıp, "Haklısınız, bu önerileri değerlendirelim, inceleyelim. Gerekirse yeniden ele alırız" yanıtı verdiği bildirildi.

Avcı'nın, "Sistem kendi içinde çok değişken bir yapıda. Sürekli güncellenip geliştirilecek bir sistem getirdik. Zaman içinde yanlışlıklar, eksiklikler olursa sistem bunu düzeltmeye müsait" dediği de bildirildi.

700 puan baz hesabı

Toplantıda eğitimciler, "100'lük puan sistemine 1.2 milyon öğrencinin sıkıştırılması yanlış. Puan hesaplama sistemi değiştirilmeli" eleştirisini de getirdi. Avcı'nın da bu öneriye, "Biz sistemi açıklarken net bir 100 olur gibi bir rakam vermedik, ancak örnekler 100 üzerinden. Puanlama sistemi değerlendirilir, 700 üzerinden hesaplanabilir. Bu yönde zaten çalışma var" yanıtı verdiği kaydedildi. Buna göre TEOG'da adayların her yıl sonu puanları hesaplanırken ağırlıklandırılacak ve 700 puan üzerinden hesaplamalar yapılacak.

Fatih projesi bitince

Bakan Avcı'nın TEOG'un açıklandığı basın toplantısında kullandığı, "Sistem bu yıl 8. sınıflarda başlayacak daha sonraki yıllarda 6 ve 7. sınıfta hayata geçecek" sözünü de detaylı açıkladığı bildirildi. Avcı'nın, "FATİH Projesi'nin tamamlanıp tüm öğrencilerin tabletlerine kavuşması ile açık uçlu sınav yapabileceğiz. Bu sınavı yapmaya başladığımız yıldan itibaren de 6. ve 7. sınıflarda da sınavlar yapılmaya başlanacak. Seneye 6. ve 7. sınıflar başlayacak gibi bir durum yok. Bunun için en az 3-4 yıllık bir süreç gerekiyor. Zaten sistemi tamamen bir sürece yaydık. Sistem şu anda eleştirilebilir eksiklikleri de olabilir ancak FATİH Projesi olsun, yazılıların uygulanması olsun sistem oturduğunda görülecek ki, öğrenciler için en iyi sistem bu. Hem yeni bir sınav da getirmiyoruz bunu ısrarla söylüyorum, mevcut yıl içindeki sınavlardan birini merkezi yapıyoruz olan bu..." değerlendirmesi yaptığı öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri