Yeni hal hayal oldu

Konya yeni bir sebze haline kavuşamadı. Yeni sebze ve meyve hali ile ilgili verilen sözler unutuldu. Hal için hiçbir adım atılmadı. Duruma tepki gösteren hal esnafı ise, modern bir hal istiyor

Şehrin göbeğinde yer alan Adnan Menderes Sebze ve Meyve Toptancı Hali artık ihtiyacı karşılamıyor. Halin şehir içinde kalması sebebiyle bölgede trafik yoğunluğu yaşanıyor. Mevcut halde ise insan sağlığını gözeten bir laboratuvar bulunmuyor. Ürünlerin içerisindeki ilaç kalıntıları tespit edilemiyor. Bu durumda insan sağlığını tehdit ediyor.

YENİ HAL ASLIMDA YAPILACAKTI

Aslım Caddesi üzerinde 700 bin metrekare alanda ‘Hal Bölgesi’ olarak ayrılan alanda ise henüz bir çalışma yapılmış değil. Verilen sözler ise unutuldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek 2009 yılı mart ayında verdiği bir beyanatta, “Yeni hal projesi hazır. Türkiye’nin en güzel sebze-meyve halini yapacağız” demişti. Geçen 7 yıla rağmen yeni hal noktasında somut bir çalışma yapılmadı. Hal esnafı ve komisyoncular mevcut halin artık miadını doldurduğunu ve uzun yıllar önce yapılacağı açıklanan yeni halin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.

KÜRESEL PAZARA HAZIR DEĞİLİZ

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç eski halin artık fiziksel ömrünü tamamladığını belirterek, “Yeni hal binasına ihtiyacımız var. Aslım bölgesinde ayrılmış bir alan var fakat somut bir adım atılmadı. Süreç geciktirilmeden acilen adım atılmalıdır” dedi. Yeni hal binası yapılırken dünyadaki örnekler incelenerek küresel boyutta ihtiyaçları karşılayacak bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Pirinç, şöyle konuştu: “Şu an kullanılan hal binasında pek çok eksik var. Gelecekte Konya’nın sera üretimi ile ilgili önemli aşamalar kat edeceğine dair tespitler var. Önümüzdeki süreçte küresel pazarın ihtiyaçları da gözetilerek eksiklerin tamamlandığı yeni hal binası inşa edilmelidir. Yeni halde analiz laboratuvarı ve boylama yapılacak birimin kurulması lazım. Şu an halde meyve ve sebzelere İl Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı analizlerin sonucu 8-10 gün sonra çıkıyor. O süre içerisinde esnaf zaten elindeki malı bitiriyor. Eğer sonuçta zararlı bir kimyasal tespit edilirse ya bize ceza kesiyorlar ya da üretici tespit edilirse onlara ceza kesiliyor. Yeni halde mutlaka analiz laboratuvarı olmalı.”

MODERN BİR HAL YAPILMALI

Hallerine önemsenmesi gerektiğine işaret eden Pirinç, konuşmasına şöyle devam etti: “Her bir hal birer borsa niteliğindedir. Çok alıcının çık satıcının alışveriş yaptığı bir Pazar merkezidir. Fiyat dengesini sağlayan bir merkezdir. Gelişmiş ülkelerde haller ihtiyaç görülüyor ve modern yerler yapılıyor. Aynısının Konya’da da uygulanmasını istiyoruz. Konya’nın meyve sebze üretim ve satış hacmi artıyor. Şu an buna hazır değiliz. Yeni halin yapılacağı ile ilgili yetkililerden fikrimizi alan da olmadı. Bu işin emeğini çeken bizleriz. Eğir yeni bir hal yapılacaksa bizlerin de görüşleri alınmalıdır.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri