"Yeni bir kapanmayı asla kaldıramayız"

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, 1 Temmuz itibariyle kahvehanelerde oyun oynamanın serbest bırakılmasının esnafı mutlu ettiğini, fakat  sektörün yeni bir kapanmayı kaldıramayacağını söyledi

Pandeminin başlamasıyla kepenklerini kapatan kahveciler, 1 Temmuz tarihi itibariyle yeniden faaliyete başladı. Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, 1 Temmuz itibariyle kahvehanelerde oyun oynamanın serbest bırakılmasının esnafı mutlu ettiğini, fakat ne sektörün ne de esnafın yeni bir kapanmayı kaldıramayacağına dikkat çekti.

YENİ BİR KAPANMAYI KALDIRAMAYIZ BATARIZ

Kahvehane esnafının 16 aylık süreçte çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Adil, şunları söyledi: “Pandemi hayatımıza girdikten sonra yasaklardan en çok etkilenen sektör kahvehaneler oldu esnaf kardeşlerimiz 16 -17 ay evlerinde iş yapmadan oturdular. Devlet tarafından sağlanan yardımlar tam esnafa tam manasıyla yetmedi. Birçok esnafımızın kredi borçları var 1 Temmuz itibariyle iş yerlerimizi açtık. Müşterilerimizi ağırlamaya başladık ancak şuanda kazandığımız paralar kapalı olduğumuz süreçte ki borçlarımızı kapatıyoruz. Diğer yandan esnafımız yeni işyeri açan esnaf gibi müşteri bekliyor. Çünkü insanlardaki tedirginlik devam ediyor. Kahvehaneler gelmiyorlar. Aile ortamında kahvehanelerden virüs yayılıyor gibi bir algı oluştu tüm kahvehane esnaflarımız devletimizin belirlediği hijyen kurallarına titizlikle uyuyor.” 

KAHVEHANELER PANDEMİ ŞARTLARINA UYGUN

Yeni normalleşme kurallarına çok dikkat ettiklerini ifade eden Adil, şunları kaydetti: “Kahvehanelerimizi devletimizin belirlediği şartlara uygun şekilde dizayn ettik masalarımız sosyal mesafe kurallarına göre ayarlandı. İşletmecilerimiz her zaman denetimden geçiyor. Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası olarak tüm üyelerimizi sıklıkla uyarıyoruz pandemi kurallarını hatırlatan broşürler dağıtıyoruz. Yeni normalleşme kurallarına en çok dikkat eden esnaflar arasında kahvehaneler geliyor. Kurallara uymamanın ciddi yaptırımları var zaten zor durumdan geçen esnaflarımız birde ceza yükünün altında ezilmemek için son derce titiz davranıyor. Kahvehanelere gelen müşterilerimize aşı olup olmama gibi bir ayrıma gitmiyoruz kapasitemiz yettiği sürece aşı olan, olmayan tüm müşterilerimize kapımız açık kahvehaneler olarak aşı olmayan kahvehanelere alınmasın gibi bir ayırım yapmamız mümkün değil.”

“FİYATLAR MAKUL” 

Yeni bir fiyat tarifesi çıkardıklarını ve dağıtmaya başladıklarını sözlerine ekleyen Adil, “Önceki fiyat tarifemizi geçen yıl çıkartmıştık. O zaman çayın kilosunu 30 liradan alıyorken, şimdi 35 - 40 liradan alıyoruz. 18 liraya aldığımız maden suyunun kolisi 20-24 liraya yükselmiş. Bunların yanı sıra elektrik, su kira ve diğer giderler arttı. 2 sene önceki maliyetler ile günümüzdeki maliyet arasında çok var. Esnafın kira, vergi ve kredi borçları birikmiş. Dolayısıyla mecburiyetten fiyat tarifemizi yeniledik. Yeni tarifede kahvehanelerde çaylar 2 lira, çay ocaklarında çaylar 1,5 lira ile 2 lira arasında satılıyor” dedi.

“KANTİN FİYATLARINI ALIM GÜCÜNE GÖRE BELİRLEDİK” 

“Okullarda online eğitime geçildiği günden beri kantincilerin iş yapamıyorlar bir çok kantinci kardeşimiz zor durumda okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz eğer yeni bir kapanma olursa kantin işletmecileri iflas etme durumuna gelecekler. Yeni normalleşme ile birlikte kantinci kardeşlerimizle de görüştük okulların belirlediği kurallara titizlikle uyacaklardır kantinci kardeşlerimiz maske bone takmadan çalışmayacaklar. Tekrar kapanma olmaması ve bu virüsten kurtulmak için herkes elinden geleni yapacaktır diyen Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni bir fiyat tarifesi belirledik en son fiyat listesini 3 yıl önce belirlemiştik 3 yıl önce ki fiyatlarla şuan ki fiyatlar aynı değil birçok ürüne zam geldi bizde fiyatları buna göre belirledik. Aynı zamanda velilerimizi de düşünerek hareket ettik. Alım gücüne göre fiyatları makul seviyede tutmaya çalıştık.”

SAİT ÇELİK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri