Yeni bir gıda skandalı daha

Organik ortamda tavuk yetiştiren çiftliklere yönelik soruşturma başlatıldı. Tavuk çiftliklerinin organik üretim yönetmeliğine uymadıkları tespit edildi

Almanya'da at eti skandalından sonra savcılık şimdi de 200'e yakın organik tavuk çiftliğine yönelik soruşturma başlattı. Almanya'da “bio” ürünler olarak satılan organik ve doğal ortamda yetişen tavuk yumurtaları satan çiftliklerin, yeteri sağlık koşullarına dikkat etmediği belirtiliyor. Soruşturma yürütülen çiftliklerdeki tavukların daracık kafeslerde tutulduğu ve tavukların yara içinde oldukları kaydedildi.

YÖNETMELİĞE UYMADILAR
Özellikle Aşağı Saksonya ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerindeki 200 çiftliğin doğal ortamda tavukları yetiştirmediği halde yumurtaları organik etiketiyle sattığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, tavuk çiftliklerinin, uzun zamandan beri, sistematik olarak organik üretim yönetmeliğine uymadıkları da tespit edildi. Göreve geçtiğimiz hafta başlayan Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Yeşiller Partili Tarım Bakanı Christian Meyer, olayın sistematik bir dolandırıcılık olduğunu belirtirken, tüketicinin kandırıldığını söyledi. Hangi çiftliğe yönelik dava açılacağı ise soruşturma sonrasında belirlenecek.

İSİMLER AÇIKLANACAK
Bakan Meyer, çiftliklerinde doğal üretim yapmadıkları halde yumurtaları organik etiketiyle satan üretici markların isimlerinin kamuya açıklanacağını kaydetti. Bakan Meyer, yapılan araştırma sonrası yönetmeliğe uymayan çiftliklerin, üretim lisanslarının da elinden alınacağını açıkladı. Tüketicinin bilinçli bir şekilde kandırılmasının organize suça girebileceği belirtiliyor. Öte yandan resmi ziyarette bulunduğu Brüksel'den açıklama yapan Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı İlse Aigner, “Eğer iddialar doğruysa çok büyük bir dolandırıcılık olduğu kesin. Bu hem tüketicileri dolandırmak hem de dürüst çalışan diğer organik çiftliklere yönelik bir sahtekarlıktır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri