Yeni Asya'dan olay karikatür

Yeni Asya Gazetesi'nin Risale-i Nur eslerine bandrol yasağıyla ilgili olarak İbrahim Özdabak imzasıyla yayınladığı karikatürde İsmet İnönü olarak tasvir edilen kişi, Erdoğan'ın ayaklarına kapanarak tebrik ediyor.. Sebebi ise...

Bediüzzaman Said Nursi'nin Risale-i Nur Külliyatı'na bandrol yasağı 3. ayına girerken yasağa tepkiler de çığ gibi büyüyor. Son olarak Meclis'teki torba kanuna eklenecek bir madde ile Risalelerin devlet tekeline alınacağı söylentilerinin çıkması üzerine sosyal medyada Yeni Asya cemaati tarafından aleyhte büyük bir kampanya başlatılmıştı.
Yeni Asya bugün yayınladığı karikatürle de "Bandrol yasağına" anlamlı bir göndermede bulundu.

Yeni Asya'nın tecrübeli karikatüristi İbrahim Özdabak imzasıyla birinci sayfadan yayınlanan karikatürde Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü birinin ayaklarına kapanmış "Bravo yapamadığımızı yaptın!" derken tasvir edilmiş. Karikatür'de İsmet İnönü olarak resmedilen şahsın kulağındaki kulaklık ise İnönü'nün duyma problemine gönderme yapıyor.

Karikatürün üstüne de "Hiçbir yayınevi 3 aydır Risale-i Nur basamıyor" ifadesi yazılmış.
Yeni Asya'da yayınlanan bu karikatürde İsmet İnönü olduğu anlaşılan şahıs Recep Tayyip Erdoğan olduğu anlaşılan "uzun bir adamın" ayağına kapanıp teşekkür ediyor.  
Peki Yeni Asya'nın bu karikatürü yayınlamasının sebebi ne? Bu karikatür aslında tarihi bir gerçeğe göndermede bulunuyor. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde özellikle de Milli Şef İsmet İnönü döneminde Nurculara yönelik baskılar, davalar ve yasaklama girişimleri had safhaya ulaşmıştı. Nurcular ve Risale-i Nur eserleri aleyhine binlerce dava açılmış ancak hiçbir davada Risale-i Nur eserlerine yasak getirilmesi başarılamamıştı.
Yapılan bütün baskı ve zulümlere, kitap toplatma kararlarına ve müsaderelere rağmen Nurcular gizli gizli el yazmalarıyla tam 600 bin nüsha Risale-i Nur yazarak bu eserlerin neşri ve yayılmasına durmadan devam etmişlerdi.

Öte yandan geldiğimiz noktada Recep Tayyip Erdoğan hükümeti döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "bandrol yasaklamasıyla" birlikte fiilen Türkiye sınırları içinde Risale-i Nur basımı durdurulmuş oldu. Süreç belirsizliğini korurken Yeni Asya yayınladığı bu karikatürle Ak Parti'nin "Tek partili CHP döneminde başarılamayan" Risale-i Nur neşriyatını durdurma işini başardığına dikkat çekiyor.

İşte İbrahim Özdabak'ın Yeni Asya'da yayınlanan o karikatürü:


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri