Yeni anayasanın internet adresi

TBMM Başkanlığı tarafından yeni Anayasa çalışmalarına katkı yapmak amacıyla özel bir web sayfası hazırlandı
Meclis Başkanı Cemil Çiçek sayfada yer alan önsözünde web sayfasının birinci amacının Anayasaya ilişkin kanun teklifleri, komisyon raporları, kanunlar ve Genel Kurul tutanakları dahil birçok ilgili belge ve dokümanı bir araya getirip başta yeni Anayasayı hazırlayacak komisyon olmak üzere kamuoyunun bilgisine sunmak, ikinci amacın ise teknolojik imkanları kullanarak vatandaşların mümkün olduğunca yeni anayasa hazırlık sürecine katılımlarını sağlamak olduğunu belirtti.
Gelecek önerilerle daha da zenginleştirilmesi beklenen web sayfasında siyasi partiler, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından daha önce hazırlanmış olan anayasa taslakları ve raporları, 1876 Kanunu Esasi, 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasa metinleri, 1982 anayasasında bugüne kadar yapılmış olan bütün değişiklikler ile bunlara ait komisyon raporları ve Genel Kurul tutanakları, dünya anayasaları, komisyon üyeleri hakkında bilgi, iletişim adresleri ve anayasa konusunda Türkçe ve İngilizce bağlantılar yer almaktadır.
Ayrıca "Yayınlar" başlığı altında anayasa konusundaki haberler, köşe yazıları, makaleler ve kitaplara erişmek mümkün. Web sayfası aracılığıyla o hafta, o ay veya belli tarih aralığında bütün gazetelerde çıkan haberler, köşe yazıları ve makaleleri taramak mümkün.
Web sayfasında yer alan Yeni Anayasa Çalışmaları başlığı altında komisyonun çalışmalarına yer verilmektedir. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in 19 Eylül 2011 tarihinde Anayasa hukuku profesörleri ile yapmış olduğu toplantı tutanakları ile Anayasa Uzlaşma Komisyonunun 19 Kasım 2011 günü yaptığı ilk toplantı tutanaklarına da buradan erişilebilmektedir.
Ayrıca kurulan sistem ile TBMM’de ilk defa vatandaşlardan online görüş alınmaktadır. Görüşleriniz başlığı altında yer alan ilk soru ise “Sizce yeni Anayasanın temel ilkeleri neler olmalıdır?” şeklinde. Web sayfası hakkında bilgi veren TBMM Yasamadan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İrfan Neziroğlu, geçen 5 haftalık zaman içerisinde web sayfasını 3.000 kişinin ziyaret ettiğini, bunlardan yaklaşık 1.000 kişinin e-posta ile görüş bildirdiğini ve gelen görüşlerin tasnif edip komisyon üyelerinin bilgisine sunulacağını ifade etti.
Sayfanın adresi yenianayasa.tbmm.gov.tr ayrıca siteye TBMM’nin ana sayfasından () da laşmak mümkün.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri