Yeni anayasada Hakan Şükür maddesi

Yeni anayasa çalışmaları devam ederken siyasi partilerin milletvekillerinin ücretli ikinci bir işte çalışamamasını içeren madde üzerinde mutabakat sağladığı bildirildi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, milletvekillerinin ücretli ikinci bir işte çalışamayacağını içeren "Milletvekilliği ile bağdaşmayan işler" başlıklı madde üzerinde dört parti tam mutabak sağladı. Söz konusu mutabakat için “Yeni anayasada Hakan Şükür maddesi de bulunuyor” yorumları yapıldı.

AK Parti, Uzlaşma Komisyonu'da daha önce ele alınan bu konuda, "Öneri prensipte doğru olmakla birlikte, bir anayasa sorunu değil yasa sorunudur" şerhini düşerek, milletvekillerinin ücretli bir iş yapabilmelerine anayasal engel konulmasına karşı çıkmıştı. Ak Parti'nin bu tavrı, "Şükür direnişi" olarak kayda geçmişti. Ak Parti, önceki günkü toplantıda bu çekincesinden vazgeçerken, CHP ve BDP de, "milletvekillerinin seçildikleri anda ve görev yaptıkları süre içinde mal bildiriminde bulunmaları ve bu bildirimlerin kamuoyuna açıklanması" yönünde madde metnine bir fıkra eklenmesi taleplerinden geri adım attı.

ARABULUCULUK DA YASAK

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre dört partinin uzlaşmasıyla benimsenen madde uyarınca milletvekilleri mevcut anayasada da olduğu gibi "devlet ve diğer kamu tüzelkişilerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda; devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında" görev alamayacak, vekili olamayacaklar.

Mevcut anayasada yer alan "herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı olarak kabul edemezler, temsilcilik ve hakemlik yapamazlar" hükmünü de yeni anayasa taslağına taşıyan komisyon, bu hükme temsilcilik ve hakemliğin yanısıra "arabulucuğu" da ekledi. Buna göre yeni anayasa uyarınca vekillerin herhangi bir taahhüt işinde arabulucuk yapması da yasak olacak. TBMM üyeliği ile bağdaşmayan diğer görev ve işler de mevcutta olduğu gibi kanunla düzenlenecek.

KOMİSYON KURULACAK

TBMM'de tüm parti gruplarının, "en kıdemli" ya da "en yaşlı" 2'şer üye ile eşit şekilde temsil edileceği, "siyasi etik ilkelerini belirlemek ve etik kurallarının ihlaline ilişkin başvuruları incelemek" üzere Siyasi Etik Komsiyonu kurulması hükme bağlandı. Komisyonun görev ve yetkileri çıkarılacak bir kanun ve Meclis İçtüzüğü ile düzenlenecek. Komisyon, kararlarını, "mutabakat" esasıyla alacak ve aleniyet esasına göre çalışacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri