Yemek şükür için bir araçtır

“Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” töreninde konuşan Fatma Toru, “Yemek şükür için bir araçtır. Bizler yemeğin manevi boyutunun yanında görsel boyutunu da gözardı etmeden sunmak istiyoruz” dedi

Üç gün sürecek olan “Ateşbâz-ı Velî Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri” açılış programı gerçekleştirildi. Sabah Mevlâna Türbesi ziyareti ile başlayan program, Ateşbâz-ı Veli Türbesi ziyareti ve türbe başında okunan dualar ile sürdü. Daha sonra Ateşbâz-ı Veli Türbesi tören alanındaki törene geçildi. Törene Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdulkadir Özöğür, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ile çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Günümüzde mutfak ve yemek anlayışı, sağlık ve mutfak arasında ilişki kuran, estetik yönü güçlü, sağlıklı beslenmeye daha derinlikli yaklaşabilen seçici bir profil oluşturuyor. Yemek kültürü aynı zamanda insanlar ve uluslar arasında güçlü bir kültürel bağı ifade eder. Batıda mutfak kültürü yokken bizde vardı. Dünyanın önde gelen mutfaklarından birine sahibiz. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan bu topraklarda farklı kültürlerin tatları birleşerek çeşitlilik oluşturmuştur. Bu mutfağın temelini de Selçuklu mutfağı oluşturur” dedi.

MUTFAĞIMIZ TANITILMALI

“Lezzetin formülü Selçuklu mutfağında gizlidir. Şimdi bu formülü keşfetme zamanıdır. Yerelden dünyaya tanıtma zamanıdır” diyen Toru, sözlerini şöyle sürdürdü: “Selçuklu mutfağının dünyaya tanıtılması, Türk damak zevkinin tanıtılması ile eşdeğerdir. Bu manada şehrimizde yaşamış Sufilerden Ateşbâz-ı Velî hakkında etkinlik yapmak, dünyada ilk ve tek aşçı türbesinin ilçemizde olması hasebiyle önem arz etmektedir. Ateşbâz, Mevlevi dergahlarında mutfak görevlisi anlamında kullanılmıştır. Mevlevihanelerde özel ocağı Ateşbaz-ı Veli ocağı ismi verilmiştir. Yemekten amaç yemek değil, ibadet için gerekli olan gücün kazanılması içindir. Birada kazanılacak için güç, heva ve heves için değil, nimetlerin şükrü içindir. Yemek şükür için bir araçtır. Bizler yemeğin manevi boyutunun yanında görsel boyutunu da gözardı etmeden sunmak istiyoruz. Bunun gastronomi turizmine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Şehrimiz ve Meram bundan çok şey kazanacaktır. Pek çok yabancı ziyaretçi gördüğünüz mekanı ziyaret sonrası ‘lezzet hacısı’ unvanını vermektedir. Mutfağın nefsi terbiye için seçilmesinin sırrını, günümüzün yemek anlayışına yeni bir soluk getirmesi düşüncesi ile insanlara aktarmayı düşünüyoruz. Bir vefa borcu olarak 2017 yılında bu mahalleyi Ateşbaz-ı Veli Mahallesi olarak değiştirdik.

GASTRONOMİ KARIN DOYURMAKTAN FAZLASIDIR

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de konuşmasında, “2007 yılında Konya’ya geldiğimde, şu anda gördüğümüz şahane yer mezberelik bir halede idi. Ateşbaz-ı Veli türbesini bu halde görmek. Gastronomi dünyasını ve Konyalıları memnun etmiştir umarım. Çok daha güzel ve özel bir alanı göreceğimizden kuşkumuz yok. Gastronomi karın doyurmaktan çok daha fazlasıdır. Elinde aş, kalbinde aşk sözcüğü aslında gastronominin bir yemek hadisesi olmadığının bir özetidir. Bu programlar umarız artarak devam eder” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mevlevî mutfak kültürü canlandırmaları ve kazan açma merasimi yapıldı. Başkan Fatma Toru, misafirlere pilav ve aşure ikramında bulundu.

HÂLİD ŞEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri