Yem sanayicileri krizi fırsata çevirdi!

KONPADER Genel Başkanı Ahmet Bestil, “1 ay önce torbası 70-75 Tl olan yem fiyatlarının şu an 95 TL’den satıldığını belirterek, “Ham madde fiyatlarında bir artış olmamasına rağmen yem fiyatlarında artış yaşandı. Yem sanayicileri krizi fırsata çevirdi” dedi

Konya Tarım Ürünleri ve Pancar Ekicileri Derneği (KONPADER) Genel Başkanı Ahmet Bestil, son 1 ayda yem fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, artan girdi maliyetlerinin süt üreticisini zorladığını söyledi. Korona virüsü salgınından önce yemin torbasının 70-75 TL’den satıldığını kaydeden Bestil, “Son 1 ayda yemin torbası 95 TL’ye kadar çıktı. Bunun adı fırsatçılıktır. Arpa, mısır fiyatlarında bir değişme olmadı ama yem fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Neye dayanak zam yapıyorlar. Arpa ve mısır fiyatı değişmedi.

Yem sanayicileri yaşanan krizi resmen fırsata çevirmiştir. Bu vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır. Ülkemizde hayvancılığa vurulan bir darbedir. Hükümetimizin bu konuya el atmasını istiyoruz” dedi.

TMO’YA YEM ÜRETİN ÇAĞRISI

Yem sanayicilerinin fırsatçılığına karşı TMO’nun yem üretmesi gerektiğini kaydeden Bestil, şunları söyledi: “Bunların önüne geçilmesi için TMO’nun yem üretmesini tavsiye ediyoruz. TMO’nun elinde mısır, arpa hepsi var. Yem üretmek gayet kolay. Hayvancılıkla uğraşan insanlarımızı destekleseler çok iyi olur. Besiciyi yem sanayicilerin elinden kurtarmak gerekiyor” diye konuştu.

SÜT ÜRETİCİSİ DİKEN ÜZERİNDE
Korona salgınının beklenmeyen olağanüstü şartların oluşmasına neden olduğunu kaydeden Ahmet Bestil, “Bazı bölgelerde küçük mandıralar çiğ süt alımı daralttığı yönünde besicilerden serzeniş gelmektedir. Bölgelere göre değişen sorun genişlerse süt alımı daralırsa süt üreticisi büyük sıkıntıya girer, Süt ineklerin sağılmaması halinde süt üretiminde sorun yaşanır. Sonuçta süt ineği kesime gider. Süt açığı oluşur. Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt kurumu tarafından ülke genelinde tüm çiğ süt alımında oluşacak sorunda süt alımı garantisi vermelidir. Çiğ Sütü alınmayan üretici “bize başvursun “demelidir. Süt üreticisi “sütümüz alınmazsa” diye diken üzerinde durmaktadır. Bu yönde sorun oluşmaması sağlanmalıdır” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ İKİ KATINA ÇIKTI
Bestil, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yerel seçimler için yapıldığı anlaşılan ve kısa süren 15 kuruşluk zammı saymazsak, 2018 yılının ikinci yarısından itibaren süt üreticilerine litre başına 10 kuruş destek sağlanıyordu. Neredeyse 2 yıldır çiğ süt prim desteği 10 kuruş idi. 10 kuruş olan çiğ süt prim desteğine sadece 5 kuruşluk zam yapıldı. Ancak geçen yıldan bu yana süt üretiminin girdi maliyetleri de neredeyse 2 katına çıktı. Geçen yılki yem fiyatlarıyla bu yılki yem fiyatları arasında dağlar kadar fark var. Diğer girdi maliyetleri de arttı. Hal böyleyken, çiğ süt destekleme primlerine 5 kuruşluk artış sağlanması, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt üreticilerinin sorunlarını görmezden geldiğini ortaya koyuyor.”
DESTEK PRİMİ ARTMALIDIR
Süt üretiminde her yıl katlanarak artan sorunların aşılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticilerin ciddi manada desteklenmesi gerektiğini de belirten Bestil, “Yem maliyetleri sürekli artıyor. Ülkemizde süt üretiminin devam edebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt üreticilerinin sesine kulak vermesi gerekiyor. Korona virüs salgınıyla mücadele sürecinin yaşandığı bu günlerde, ülkemizin önemli bir gıda ürünü olan sütte sorun yaşanmaması için, çiğ süt prim desteğinin en azından geçtiğimiz yılın Ocak- Mayıs aylarında uygulanan 25 kuruş bandına taşınması şarttır” şeklinde konuştu. Bestil, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Virüs nedeni ile et, süt ve süt ürünlerinde tüketiciye ulaşımında sorun olmaması için Bakanlık gerekli önlem ve düzenlemeleri sağlamalıdır. Üreticinin gelir artışı yanında, vatandaşın sağlıklı et, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları tüketmesi içinde önlemler geliştirmelidir.” 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri