Yazmak Lazım

Zehra Özdemir

Aklımız başımızdayken; elimiz kalem tutar, dilimiz söylerken düşüncelerimizdeki kelime öbeklerini, yüreğimizden akanları yazmak lazım.

***

Kalemle hep barışık olmak; öğrendiklerimizi, gördüklerimizi, hissettiklerimizi sayfalara aktarmak lazım. Bu yazılarda sadece düşüncelerin olmalı, sen olmalısın.

***

Sayfalar seni dinlemeli, ortak olmalı her ruh haline. Çünkü onlar ne bıkar, ne yargılar ne eleştirir seni, en sadık dinleyicilerdir.

Dostlarımızla anılarımızı, öğrendiklerimizi, gördüğümüz iyilikleri şükranla kazıyarak yazmak lazım.

***

En samimi, en saf, en rolsüz bir şekilde ama kırmadan, dökmeden, katıksız yazmak lazım.

Elinle, bileğinle, bilginle, beyninle; en önemlisi emeğinle yazmak lazım.

***

Okumak lazım; öğrenmenin verdiği hazzı hissederek, alışkanlıkların arasında her gün bir şeyler okumak lazım. Bazen yazmak, bazen öğrenmek, bazen dinlemek bazen de merakla sorgulamak için okumak lazım.

***

Yolculuklarımızda, bekleyişlerimizde, heyecanlı anlarımızda yanımızda yoldaş olmalı kitaplarımız ve her okuyuşumuzda kendimize düşen payla sayfalarda kaybolmak lazım.

Gitmek lazım vicdanın pusulası olduğu her yere gitmek lazım.

***

Tepelerde seyrettiğin karlı dağlar gözünü kamaştırmalı. Bereketli tarlalara teşekkür etmek lazım. Nice hikayeleri olan kadim kentlere; anıtların, heykellerin meraklı misafiri olmak; farklı coğrafyalarda, farklı iklimlerde bazen üşümek, bazen buharlaşmak lazım. Uzaktaki dostuma, bazen bir yaşlıya bazen bir yalnıza gücün varken imkanın varken ulaşmak lazım…

***

Her okumakla dokunmak, her gidişle temiz izler bırakmak, her yazışta mesaj vermek lazım…

Vakit geçmeden, pişman olmadan, vicdan pusulanla dolu dolu yaşamak yaşatmak ve yükleri hafifletmek lazım…

***

Kısacası; hem öğrenmek, hem öğretmek hem de yarına bir iz bırakmak için yazmak lazım…

Eli kalem tutan, söyleyecek sözü olan herkes yazabilir.

Sen de yaz….