Yazma eserler yok pahasına satılıyor!

Türkiye’nin tarihsel hafızası olan yazma eserler yasak olmasına rağmen popüler internet siteleri üzerinden satılmaya devam ediyor. Yetkililerin vurdumduymazlığını da fırsat bilen tarih simsarları birbirinden değerli eserleri yurtdışına kaçırıyor

Türkiye’nin en nadide eserleri arasında yer alan yazma eserler internet üzerinden yok pahasına satılıyor. Yazma eserlerin satışının yasak olmasına rağmen bu konuda somut bir adım atılmaması eserlerin başka ülkelere gitmesine neden oluyor. Son yıllarda çok sayıda yazma eserin onarılarak kütüphanelere kazandırılmasına rağmen hala binlerce yazma eser sahip çıkılmayı bekliyor.

BAZI ESERLER YURTDIŞINA KAÇIRILIYOR

Bazı eserler ise yurtdışından gelen araştırmacılar tarafından Türkiye'de satın alınarak, yasadışı yollardan ülke dışına çıkarılıyor. Yazma eserlerin satışının yasak olmasına rağmen bu konuda ciddi bir denetimin olmaması fırsatçıları iştahlandırıyor. İnternet üzerinden satılan eserler üzerinden eserler arasında Osmanlıca ve Arapça yazma eserlerin yanı sıra Osmanlı döneminde basılmış Fransızca eserler de yer alıyor. Bazı eserler Türkiye'den satılırken, bazı eserler ise Japonya, Sırbistan, ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler üzerinden satılıyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YAPILIYOR

2863 sayılı yasa ile tarihi eserlerin yurtdışına satışı yasaklanmıştı. Basit bir arkeolojik bir eserin bile yurt içinde ve yurtdışında satışı yasak iken kültürel mirasımız olan bu eserlerin rahatça internet üzerinden satışının önüne geçilmesi gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçmişte bazı eserlerin satışlarına engel olmuştu. Bugüne kadar ne kadar yazma eserin yurtdışına satıldığı belli değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan ihbarlar sonucu bazı yazma eserlerin satışı geçmişte defalarca engellenmişti. Avrupa ülkelerinde ve ABD'de bazı kitap şirketleri senelerdir Arapça ve Osmanlıca yazma eserler satıyor. Türkiye'den de bazı kişiler üzerinden yurtdışına kaçırılan bu kitaplar Türkiye'nin hafızası ve tarihi bir vesika niteliği

YAZMA ESERLER MİLLİ HAFIZAMIZ

Araştırmacı-Yazar Kasım Kocabaş, yazma eserlerin satışının kesinlikle yasak olduğunun altını çizerek, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ihbarda bulunması gerektiğini söyledi. "Hollanda'da Bouwman Books adında bir şirket, senelerdir Arapça ve Osmanlıca yazmalar satıyor. Türkiye'den bir araştırmacı arkadaş bu satıcıda müellif hattı bir Osmanlı eserini gördüğünü ve İstanbul'dan bir kütüphaneye bildirerek satın alınmasını sağladığını söylemişti. Bu yazmaları Türkiye'den bu satıcıya temin eden birileri olmalı. Maalesef; kendi insanlarımız da bu konuda yeterli bir bilince sahip değil. İnsanlarımızı da bu konuda bilgilendirmek zorundayız. Yazma eserler ülkemizin ve milletimizin tarihsel hafızası için çok önemli bir yere sahip. Bu eserlerin yurtdışına çıkışına engel olmak zorundayız. Yazma eserlerin ülkemizde kalmasını ve yetkili kurumlara ulaştırılmasını sağlamalıyız. Bu konuda insanlarımız da elinden geleni yapmalı ve yetkili kurumlar gerek yaygın medya gerekse de sosyal medya aracılığıyla insanlarımızı bilgilendirmelidirler" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri