Yazın futbola dikkat

Çocuklarını futbol okuluna gönderen ailelere uyarı. Pehlivan: Çocuklar için sıcak ortamda spor yapabilme kapasitelerini düşüren nedenlerden birisi, tam olarak gelişmemiş kalp ve dolaşım sistemleridir
Çocuklarını yaz aylarında futbol okuluna gönderen aileleri, Prof. Dr. Aysel Pehlivan uyararak, “Çocuklar için sıcak ortamda spor yapabilme kapasitelerini düşüren temel nedenlerden birisi de, henüz tam olarak gelişmemiş kalp ve dolaşım sistemleridir” dedi. Marmara Üniversitesi Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysel Pehlivan, futbol federasyonu eğitim yayınları kapsamında hazırladığı kitabında, futbolun doğa koşullarında yapılan bir spor olduğunu belirterek, “Özellikle yaz aylarında bu doğa koşulları yetişkinleri bile zorlarken, bu dönemde çocuklarımızı futbol okullarına gönderirken, daha dikkatli olmalıyız. Isı toleransı vücut cüssesiyle yakından ilişkilidir. Çocukların yetişkinlere oranla daha düşük vücut ağırlığı ve boya sahip olmaları vücutlarında kısa sürede ısı oluşmasına neden olur. Özellikle egzersiz sırasında oluşan bu ısının kaslardan deri yüzeyine taşınması çocuklarda yetersiz kalmaktadır. Terleme kapasitelerini düşük olması da dikkate alınırsa, ısının vücuttan uzaklaştırılması, başka bir deyişle vücudun soğutulması çocuklarda daha yavaştır. Böylelikle çocuklar yetişkinlere göre sıcak ortama daha duyarlıdırlar ve daha fazla etkilenirler” diye konuştu.
BOL BOL SIVI TAKVİYESİ
Çocuklar için sıcak ortamlarda yapılan antrenmanlarda, bol bol sıvı takviyesi yapılması gerektiğine dikkat çeken Aysel Pehlivan, şunları söyledi: “Sıcak ortamda yapılan antrenmanlar iyi düzenlenmez ve zamanında sıvı gereksinimi karşılanmaz ise, organizmanın zarar görmesine neden olur. Çocuklar için sıcak ortamda spor yapabilme kapasitelerini düşüren temel nedenlerden birisi de, henüz tam olarak gelişmemiş kalp ve dolaşım sistemleridir.” Prof. Dr. Pehlivan, sıcak ortamın çocuklar üzerindeki etkilerini ise şöyle sıraladı: “Vücut iç ısıları daha yüksektir. Kalp atım hızları yetişkinlere oranla yüzde 11 ila yüzde 16 daha fazladır. Yetişkinlerden yüzde 25 daha az terledikleri için terleme kapasiteleri daha düşüktür, bu da antrenman yapma yeteneğinde azalmaya neden olur. Çocukların sıcak ortamda uzun süreli antrenmana uyum sağlamaları daha zordur.”
ANTRENÖRLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Salon yaz da açık havada 30-35 derece sıcaklıkta özellikle dayanıklılık egzersizleri yapan çocuklarda ısı stresinin sıklıkla oluşabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Aysel Pehlivan, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bu konuda Amerikan Çocuk Hekimleri Akademisi ve Spor Hekimliği Komitesinin sıcak ortamda egzersiz yapan çocuk sporcular için antrenörlerine birçok önerileri var. Bunlardan birincisi 30 dakikadan uzun süren egzersizlerde hava sıcaklığı ve nem oranının artmasıyla egzersiz şiddeti azıltılmaktadır. Uzun süreli egzersize başlamadan önce çocuk yeterli sıvı almış olmalıdır. Egzersiz sırasında ise 15’er dakika aralarda 60 mililitre serin su içmelidir. Sıcak ortamda yapılan egzersizlere uyum sağlayabilmesi için 10 ila 14 günlük bir süre tanınmalıdır. Antrenman şiddeti yavaş yavaş arttırılmalıdır. Çocuk sporcularda terlemeyi veya vücuttan su atımını hızlandıran giysilerden kaçınılmalıdır.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri