Yazıcı:suriye Sınırında Bu Sene Bir Bayramlaşma Gerçekleşeceği Kanısında Değilim

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kurban Bayramı'nda Suriye sınırındaki güvenlik sorunu nedeniyle bu yıl bir bayramlaşmanın gerçekleşeceği kanısında olmadığını belirterek; "O doğrultuda bir talepte bizim bakanlığımıza ulaşmış değil.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kurban Bayramı'nda Suriye sınırındaki güvenlik sorunu nedeniyle bu yıl bir bayramlaşmanın gerçekleşeceği kanısında olmadığını belirterek; "O doğrultuda bir talepte bizim bakanlığımıza ulaşmış değil. Şayet İçişleri Bakanlığımıza o doğrultuda bir talep gelmişse elbette koordineli olarak onu gerçekleştiririz." dedi.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 'İşletmelerde Hijyen ve İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Töreni'ne katılan Bakan Yazıcı, tören öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Suriye sınırında ki kaçakçılık olaylarına ilişkin soruları yanıtlayan Yazıcı, sınırlarda güvenliğin gerektirdiği önlemlerin alındığını ifade etti. Türkiye'nin güçlü bir devlet ve güçlü bir ülke olduğunu kaydeden Yazıcı, şunları söyledi; "Bizim doğuda, güneydoğuda kara sınırlarımız var. Geçmeye müsait alanlar. Bunların gümrüklü kısımları var. Gümrük kapılarının olduğu yerler var. Bunun dışındaki alanlar var. Gümrük kapılarına giriş çıkışlar, gümrük prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu alan bakanlığımızın görev sorumluluğunda. Diğer alanlarda silahlı kuvvetlerimizin sorumluluğunda. Dolayısıyla hudutlardan geçişi, girişi yasak olan alanlardan giriş çıkış yapanlar, giriş çıkış yapmakla birlikte ürün taşıyan insanların kaçakçılık faaliyetlerine yönelik silahlı kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz etkin bir şekilde mücadeleyi sürdürüyor. Çok olağan bir şeydir. Temenni ediyoruz ki bu tür filler dolayısıyla kimsenin hayatı sonlanmasın. Herkes hareketlerini ülkenin güvenliğini, sağlığını, yaşam hakkını gözeterek gerçekleştirsin."

Gümrük kapılarıyla ilgili ihtiyacın gerektirdiği önlemleri aldıklarını dile getiren Yazıcı; "Bir kaç yıldan bu yana özellikle Irak ile Türkiye arasında, Suriye ile Türkiye arasında bazı gümrük kapılarının açılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Hakkari Derecik, Üzümlü ve Şırnak'ta Gülyazı Gümrük kapılarının açılmasıyla alakalı bütün iç hukuk prosedürleri Türkiye tamamlamış. Komşu ülke Irak'ın o kapıların faaliyete geçmesi için yapması gerekenleri bize izah etmesini bekliyoruz. Bu doğrultuda çalışmamız devam ediyor" diye konuştu.

Suriye ile Türkiye arasında Suriye'de meydana gelen güvenlik sorunu doğmadan önce 8 tane kara hudut kapısının aktif olarak çalıştığını anlatan Yazıcı, şunları ifade etti; "İnsanlar özgürce belgelerini ibraz etmek suretiyle o kapılardan giriş çıkış yapıyordu. Ticareti gerçekleştiriyorlardı. Ama Suriyede 2 yılı aşkın süredir devam eden iç güvenlik çatışma dolayısıyla biz vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğin temin etmek üzere geçen sene Temmuz ayında gümrük kapılarında ki uygulamalara ilişkin bir takım önlemler aldık. Bu önlemlerin en yaygın olanı Türkiye Cumhriyeti vatandaşlarının ve Türkiye plakalı araçların Suriye'ye geçişlerine ilişkin gümrük hizmetinin verilmemesi yönünde. Ama insanlarımız ticareti gerçekleştirmek için kendi yöntemlerini devreye koyuyorlar. O ara bölge dediğimiz yerde bir nevi araçtan araca aktarma suretiyle ticari aktivite devam ediyor. Dolayısıyla bizim o aldığımız önlem mahiyetindeki kararımız devam ediyor. Ama bu arada Suriyeye'de bir takım işletmeleri olan vatandaşların işletmeleriyle ilgilenmek, oradaki bir takım makineleri başka yere nakletmek gibi giriş çıkışların gerekli olması halinde özel izinle, bakan oluruyla bu imkanı da sağlıyoruz."

Kurban Bayramı'nda Suriye sınırında güvenlik sorunu olması dolayısıyla bir bayramlaşma gerçekleşeceği kanısında olmadığını belirten Yazıcı; "Bu sene bayramda vatandaşlarımızın sınırlarda güvenlik sorunu olması dolayısıyla bir bayramlaşma gerçekleşeceği kanısında değilim. O doğrultuda bir talepte bizim bakanlığımıza ulaşmış değil. Şayet İçişleri Bakanlığımıza o doğrultuda bir talep gelmişse elbette koordineli olarak onu gerçekleştiririz. Suriye'den gelenlere giriş imkanı veriyoruz. Suriye'den Türkiye'ye giren Suriye vatandaşlarına veya üçüncü ülke vatandaşlarına Türkiye'ye girişte gümrük işlemlerini yapıyoruz. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ilişkin izin vermiyoruz. Çünkü ola ki Suriye'dek iç gelişmeler nedeniyle mallarına, canlarına yönelik bir saldırı vaki olursa o da son derece bizim sorumluluğumuzu gerektiren bir durum. Öyle bir önlem almış bulunuyoruz. Uygulama bu doğrultuda devam ediyor" ifadesini kullandı.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri