Yazıcı: Kooperatifler Ekonomide Önemli Hizmetlere İmza Atıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatiflerin bugün ekonomide önemli hizmetlere imza attığını; İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 içinde yer almasının ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kooperatiflerin bugün ekonomide önemli hizmetlere imza attığını; İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 içinde yer almasının ayrı bir önem taşıdığını ifade etti. Yazıcı, "İlk 500 şirket arasında yer alan kooperatiflerin çok önemli birer işletme modeli olduğu bir defa daha gözler önüne serildi." dedi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklama ile İSO 500 raporunu değerlendirdi. Yazıcı, “Bakanlığımız kooperatifler aracılığı ile toplumun geniş kesimlerine önemli hizmetler sunmaktadır. Kooperatiflerimiz bugün Türkiye ekonomisi adına önemli başarılara imza atmaktadırlar. İlk 500 içinde bu kuruluşlarımızın yer alması ayrı bir önem taşımaktadır. Kooperatifler ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkı sağlamaktadırlar. Kooperatifçilik, bugün ülkemizde 8 milyondan fazla insanımızın gönüllü olarak katıldığı bir ekonomik girişim modeli olmayı başarmıştır.” diye konuştu.

İLK 500'DE YER ALAN KOOPERATİFLER

Geniş kesimleri bünyelerinde barındıran bir ortaklık modeli olması açısından kooperatiflerin her geçen gün yeni bir başarıya imza atmasının kendilerini sevindirdiğini anlatan Yazıcı, şu ifadeleri kullandı:

“Kooperatif türlerimizden biri olan Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri üreticilerin güçlerini birleştirerek , ürün arz zincirinde birbirlerini desteklediği ve bu sayede rekabet ve pazarlık gücü kazandığı kuruluşlardır. Bu kooperatifler üreticiyi üretim ve pazarlama sürecinde yalnız bırakmayan, üreticinin üretimi sürdürmesi yönünde güven unsuru olan kuruluşlardır. Bugün ülkemizde faal 13 tarım satış kooperatifleri birliği, 293 kooperatif ile Türkiye’nin 57 ilinde 500 bin civarında üretici ortağına hizmet götürerek önemli bir görev üstlenmiş bulunmaktadır. Bu kooperatiflerimizden, İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde Trakyabirlik 77 ve Marmarabirlik ise 465. sırada yer almayı başarmıştır.”

Bu birliklerden bazılarının İSO 500 sıralamasına girebilmesi, bazılarının piyasa etkinliklerinin ciddi oranlara ulaşmasının ve Türkiye’nin ihracat şampiyonları içinde yer alabilmesinin kayda değer gelişmeler olduğunu vurgulayan Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir başka kooperatif üretici kuruluşu olan Pankobirlik iştiraki Konya Şeker 44. Sırada, Kaysei Şeker ise 135. sırada yer almayı başarmıştır. Pankobirlik Ülkemizin 64 ilinin, pancar üretimi yapan, yaklaşık 1,6 milyon ortağıyla, 31 pancar kooperatifinin 300'e yakın şubesi, 6 kooperatif şeker fabrikası, (Adapazarı, Amasya, Kayseri, Boğazlıyan, Konya, Çumra) ve 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştirakiyle, ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde kullandıkları her türlü girdinin teminini, dağıtımını, denetimini ve koordinasyonunu yapan bir üretici örgütü kooperatif kuruluştur. İlk 500 şirket arasında yer alan kooperatiflerinin çok önemli birer işletme modeli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.”


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri