Yazar Işık ‘Konya’nın Gülleri’ni anlattı

Yazar Ali Işık “Geçmişten Günümüze Konya’nın Gülleri Deliler, Meczuplar” kitabında Konya’nın güllerini (meczuplarını) gerçek meczuplar, meczupluğa özenenler ve meczup geçinenler olarak ele alıyor.

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) “Pazartesi Toplantıları” Muharip Gaziler Derneği binasında Yazar Ali Işık’ın katıımıyla yapıldı.

Ali Işık, evlerinin tarihî Konya Çarşısı’nın hemen kıyıcığında, Güllük Başı “Küllük Başı” olarak da adlandırılan Şems Camii’nin hemen kuzey taraflarında bulunduğu belirterek “Kitabımı oluşturan en önemli figürleri olan Sabile’yi, Silleli İsmail’i, Parsanalı Mustafa’yı, Düt Selahattin’i, Tut Salma Helil’i, Ali Dayı’yı, Ekmekçi Hayık’ı bu yıllarda tanıdım. Çarşı esnafı evlerinde Ramazan ayında sıraya girerek gül iftarı verirlerdi. Onları sadece Konya Çarşısı’ndaki esnaf değil, herkes tanırdı. Hiç kimseye zararları olmayan kimselerdi. Bu güllerden ilk defa bahseden Ahmet Sefa Odabaşı olmuştur. Meczup kelimesi ‘çekilen kişi’ anlamına gelmektedir. Tasavvufi yönden Cenab-ı Hakk’ın kendisine çekip bırakmadığı kişiler olarak adlandırılır” dedi.

Işık, meczuplar akılları zayi olduğu için ibadetten uzak olduklarını İslam’ın bir akıl dini olduğunu belirttikten sonra kitabın kahramanlarını “gerçek meczuplar, meczupluğa özenenler ve meczup geçinenler” olarak ele aldı.

Kitabında yer alan 40 civarındaki meczuptan biri olan 1871’de doğan Ayaşlı Şakir’i tanıtan Işık, bu kişinin Şems Parkı’na defnedildiğini dile getirdi.

HAYATLARINDAN ÖRNEKLER VERDİ

Kapu ve Aziziye Camileri merkezli Konya Çarşısı’nın esnaf, tüccar ve zanaatkarları gibi olmazsa olmazlarından olan meczuplardan 1925 doğumlu Silleli İsmail nâm-ı değer Pirali’yi Sille’de yakasında parti rozeti taşıyan İsmet İnönü’ye söz söyletmeyen Sabile’yi, Düt Selahattin’i anlatan Işık, “Ekmekçi Hayık Konya’nın sevilen simalarından birisidir. Ata Koçbekerlerin Fenni Fırın’ında üretilen ekmekleri at arabasıyla sokak sıokak dolaşarak evlere ulaştırıyordu. Çocukken bu arabadanın arkasına binip dolaşırdık. Hayk’la özdeşleşen atı Hayk komut vermeden hangi evin önünde duracağını bilerek giderdi. Hayk gayrimüslim olmasına ragmen bir cenaze namazına denk geldiğinde cenaze namazına iştirak ederdi. Müslüman olma teklifini zaten Müslüman gibiyiz, diyerek cevaplamıştır. Zeki Oğuz ve Ahmet Efe Hayk ile ilgili eser vermişlerdir. 1982 yılında vefat eden Ekmekçi Hayk “Faik” ismiyle Musalla Mezarlığı’na defnedilmiştir” diye konuştu.

Sohbetin soru cevap kısmından sonra HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından Ali Işık’a dernek plaketi takdim edildi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri