Yazar Cemil Paslı ‘İslam Mecmuası’nı anlattı

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde araştırmacı yazar Dr. Cemil Paslı M. Şerefeddin Yaltkaya'nın İctimai Kelam Projesi, İslâm Mecmuası ve Yeni Türkiye konusunu anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Şerefeddin Yaltkaya’nın zamanın entelektüeli olarak öne çıktığını vurguladı.

Daha sonra kürsüye gelen yazar Dr. Cemil Paslı İslâm mecmuası ve Şerefeddin Yaltkaya üzerine 2004 yılında doktora tezine başladığını söyledi. “1914-18 yılları arasında yayınlanan İslâm mecmuası bana göre Cumhuriyetin mutfağıdır” diyen Paslı, “Mecmua yazarları önce Osmanlı’yı kurtarmak için kafa yordular. Gelişmeler Cumhuriyeti gösterince de bu yönde fikir ürettiler” ifadelerini kullandı.

BİLGİ OLMADAN FİKİR OLMAZ

Tarihi şahsiyetler hakkında fikir söylerken önce bilgi edinmek gerektiğinin altını çizen Paslı, “Mehmet Şerefeddin Yaltkaya 17 Kasım 1880’de İstanbul’da doğdu. Babası Hâfız Mehmed Ârif Efendi Cerrahpaşa Camii İmam ve Hatibi idi. Tasavvufla yakından ilgisi vardı ve bilinen Kādiriyye şeyhlerindendi. M. Şerefeddin’de Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde sürekli olarak aktif görevlerde bulundu. Rifat Börekçi’nin yardımcısı iken, onun vefatı üzerine Hasan Âli Yücel’in de etkisiyle 14 Ocak 1942’de Diyanet İşleri Reisliğine tayin edildi. Bu göreve devam ederken Ankara’da 23 Nisan 1947’de vefat etti ve ertesi gün Hacı Bayram Camii’nde kılınan namazdan sonra Cebeci Asrî Mezarlığı’na defnedildi. Arapça, Farsça, Fransızca bilmekteydi ve hafızdı” dedi.

OSMANLI VE CUMHURİYETİN OKULLARINDA EĞİTİM ALDILAR

Yaltkaya’nın İslâm mecmuası başta olmak üzere birçok farklı dergide sosyokültürel konularda yazılar yazdığını anlatan Paslı, “Bu yazılarda İctimai Kelam Projesi gibi sürekli geleceğe yönelik projeksiyonlar tutmaya çalıştığını görüyoruz. Belli bir çizgide devam eden düşünce sürekliliği çerçevesinde vatanseverliği, kültürel milliyetçiliği, geleneğe yönelik muhafazakârlığı ve makul dindarlığı, onu çoğu çağdaşından farklı yapan özellikleridir” diyerek sözlerini sürdürdü. Osmanlının açtığı okullarda tahsil gören ve Cumhuriyet’in kurduğu üniversitede akademisyenlik yapan Yaltkaya’nın, Ziya Gökalp’in fikirlerini pratiğe döken düşünür olduğunu söyledi.

Program sonunda kitaplarını da imzalayan Dr. Cemil Paslı’ya teşekkür eden Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü günün hatırası olarak kitap takdim etti.

HAMDİ BUĞUR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri