Yaz saati uygulaması hayatlarımızı nasıl etkileyecek?

Kış saati uygulaması kapsamında saatlerin geri alınmasına kısa bir süre kala, alınan kararla kış saati uygulaması kaldırıldı. Buna göre saatler yaz saatinde kaldı.

Gün ışığından daha fazla yararlanılabilmesi amacıyla kış saati uygulaması iptal edilerek yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesine karar verildi. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 7 ay boyunca kullanılan yaz saati uygulaması yıl boyunca geçerli olacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu kararında yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

Yeni düzenlemenin ardından kamu ve özel sektörde ciddi bir tasarruf sağlanacak. Buna göre kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yaklaşık 1 milyar lira tasarruf sağlanacak. Özel sektörün kullandığı 08.30-17.30 ya da 09.00-18.00 saatleri arası mesailer de dikkate alındığında ise tasarruf miktarı 2.5 milyar liraya çıkabilecek. Uygulamanın olumsuz yanlarından biri ise Avrupa ülkeleri ile saat farkının açılacak olması. Yeni uygulama ile birlikte artık sabahları karanlıkta kalkılacak, akşamları ise karanlığa kalınmayacak.

Uygulama tasarrufu artıracak

Yeni düzenleme ile ilgili uzun süredir çalışma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaz saatinin tüm yıl boyunca kullanılması halinde gerek aydınlatma amaçlı elektrik tüketimi açısından tasarruf sağladığı, gerekse aydınlıkta kalma süreleri açısından daha olumlu olduğu tespit etti.

Yaz saati için en uygun mesai: 08.00-17.00

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç Raporunda gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Yaz saati uygulaması yıl boyunca uygulandığında, bu saatler için Türkiye toplam elektrik tüketiminde yüzde 1,32 yani 2,3 TWh tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketiciye maliyeti ise 977 milyon lira olarak hesaplandı. Değişik mesai saatlerine göre ise tasarruf miktarı artabiliyor. Saat 08.30-17.30 arasında 2.6 milyar lira, 09.00-18.00 arasında ise 2.4 milyar lira arasında tasarruf sağlanabileceği hesaplandı. Çalışmaya göre yaz saatinin tüm yıl ugulanması halinde mesai saatlerinin 08.00-17.00 için karanlıkta kalma süresinin toplam 266 bin 155 dakika azaldığı belirlendi.

‘Mesai ve eğitimde karanlıkta kalma süresi azalacak’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada yaz saati uygulamasının faydasını dile getirerek, “Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak” ifadesini kullandı.

Yaz saati uygulaması nedir?

Türkiye’de ulusal saat olarak 30. meridyen esas alınıyor. Ancak yaz aylarında gün ışığından fazla yararlanılması amacıyla 45. meridyene göre saatler 1 saat ileri alınıyor. Yılın 7 ayı uygulanan bu saat uygulmasına ‘yaz saati uygulaması’ denir.

Güneş kaçta doğacak, kaçta batacak?

Yaz saatinin kalıcı olmasının ardından kış aylarından artık daha karanlıkta kalkılacak. Ancak hava geç saatte kararmış olacak. Kış döneminde ‘kış saati uygulamasına göre’ Kars’ta güneş 06.00’da doğup 16.00’da batıyordu. İzmir’de ise 07.00’da doğup 17.00’de batıyordu. ‘Yaz saati uygulamasına göre’ Kars’ta 07.00’de doğup 17.00’de batacak. Ankara’da 07.30’da doğacak, İstanbul’da 08.00’de doğacak. Ancak Ankara’da 17.30, İstanbul’da 18.00’de batacak. Böylece mesai saatleri içinde daha az elektrik kullanılanarak tasarruf sağlanacak.

Öğrencileri nasıl etkileyecek?

Yaz saati uygulaması ile kış aylarından öğrenciler ve çalışanlar daha karanlıkta yola çıkacaklar. Sabah 08.00’de dersi başlayan ve sabah 07.00’de yola çıkan öğrenciler karanlıkta yollara düşecekler. Ancak sabah 09.00’da dersi başlayan akşam 17.00’da dersi biten öğrenciler hiç karanlıkta kalmayacaklar.

Avrupa ile saat farkı açılacak

Artık 30’uncu değil de 45’inci meridyene göre saatlerimizi ayarlayacağımız için Avrupa ülkeleri ile saat farkımız açılacak. Yasz saati uygulaması ile birlikte fark; İngiltere’yle 3, Almanya, Hollanda gibi ülkelerle yaklaşık 2 saate çıkacak. Yani Türkiye bu ülkelerden saat olarak önde olacak. ABD ile 7 saat olan fark ise 8 saate yükselecek.

Finans sistemini nasıl etkileyecek?

Saat farkı artacağı için Türkiye piyasaları batı ülkelerinden eskiye göre bir saat erken kapanacak. Avrupa’ya uluslararası sistemden ödeme yapmak için süre bir saat daha kısa olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri