Yayfed Başkanı: Korsan Üretimi Yüzde 70 Azaldı

Bu yıl 33.sü düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi korsan kitapla ilgili bilgi veren Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türkiye'de korsan kitap satışının her geçen gün azaldığını ancak...

Bu yıl 33.sü düzenlenecek Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi korsan kitapla ilgili bilgi veren Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türkiye'de korsan kitap satışının her geçen gün azaldığını ancak istenen seviyede olmadığını söyledi. Murat, "Korsanla mücadele önemli sonuçlar elde edilmeye başlandı, korsan üretimi yüzde 70 oranında azalma kaydetti." şeklinde konuştu.

Özellikle işlek caddelerde, üst geçitlerde 'korsan kitap' satışının yapıldığı bu bölgelere düzenlenen operasyonlarla binlerce kitap ele geçirildiğini kaydeden Murat, "Korsanla mücadele önemli sonuçlar elde edilmeye başlandı, korsan üretimi yüzde 70 oranında azalma kaydetti. Milyon dolarlık cirolara ulaşan korsan kitap sektöründe bugüne kadar yakalanan korsanların birkaç kişi dışında hapse girmemiş olması, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hâlâ Avrupa Birliği’ne uyumlu hale getirilememesi, korsancıları daha da cesaretlendiriyor. Boşluklar tamamlandığı takdirde korsan sektörünün bitirileceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Yapılan araştırmada en çarpıcı verinin Türkiye'nin yaklaşık olarak 5'te birinin hiç kitap okumaması olduğunu söyleyen YAYFED Başkanı, "12 ilde yapılan 'Korsan kitap satın alma eğitimleri araştırması 'verilerine göre, 'Kendiniz, çocuğunuz ya da evdeki herhangi biri için düzenli olarak ya da başka şekilde kitap temin ediyor musunuz?' sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 15'i 'Hiç kitap okumadı' cevabını verdi. Yüzde 21'i ise 10 yılda bir yada daha az kitap aldığını söyledi. Düzenli ya da düzensiz kitap okuyanlar ise kitapları kırtasiye ya da kitap evlerinden tercih ediyor. Hiç kitap okumayan insanlar kitap okumaya başlarsa okuma oranı da önemli oranda artacağını söyleyebiliriz." dedi.

Türkiye'de elektronik kitap satın alanların oranının da yüzde 12'ye ulaştığını belirten Murat "e-kitap, kitap almayı tercih edenlerin büyük bir kısmını üniversite öğrencileri oluşturuyor. e-kitap almayı tercih edenler kolay ulaşılabilir, ucuz ve kolay taşınabilir olduğu için tercihte bulunuyor. e-kitap almayanlar ise gerçek kitap hissini sevdiği için tercihte bulunmuyor. Araştırma sonucuna göre en çok öykü ve roman türleri, ardından polisiye hikayeler okunuyor. Üçüncü sırada ise dini yayınlar yer alıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de korsan kitap alanların oranının yüzde 18 olduğunu ve korsan kitap tercih edenlerin büyük çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğunu ifade eden Murat, şu bilgileri verdi:

"Araştırmaya katılanların yüzde 70'i ise hiçbir durumda korsan almayacağını ifade ediyor. Yüzde 13'ü piyasada kitabı temin edemiyorsa korsan kitap alabileceğini, yüzde 13'ü ise orijinal kitap çok pahalıysa korsan kitap tercih edebileceği söylüyor. Korsan kitap almayanların yüzde 42'si gerek duymadığını, yüzde 35'i ahlaki olarak doğru bulmadığını, yüzde 19'unun dini inançları nedeniyle tercih etmediğini söylüyor. Bunun önemli bir istatistik olduğunu düşünüyorum çünkü korsan kitabı ahlaki bir sorun olarak görüyorlar. Telif hakları yeterince anlatılamıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 43'ü korsan kitap almanın emek hırsızlığı olduğunu düşünürken, yüzde 41'i toplumsal bir suç teşkil etmeyeceğine inanıyor. Tüm bunlara telif haklarını yeterince bilmeyen yüzde 63'lük kesim eklenince korsan kitap almak çok nitelikli bir suç kabul edilmiyor. Toplumun yüzde 37'si telif haklarını bildiğini söylüyor ve toplumun bu kesimi korsanın suç olduğunu kabul ediyor."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri