Yayda lider firma: YAYTEK

Ancak hemen hemen tüm üretim alanlarında kullanılan yay, güçlü bir üreticiye sahip. Alanında sürekli yatırım yapan, AR-GE yatırımlarını sürdüren 40. Yılındaki Yaytek Yay, Türkiye’nin ilk ve tek yay test laboratuarına sahip firması.

Üretimin Yıldızları yazı dizimizde farklı sektörlerden üretim yapan, istihdam oluşturan firmaları tanıtmaya, destek olmaya devam ediyoruz. Bu hafta da otomotivden savunma sanayine kadar birçok alana hitap eden yay sektörünün öncü firmalarından Yaytek Yay İmalatı firmasının çalışmalarını, hedeflerini konuştuk.

Yay sektörü o kadar geniş bir alan ki, kullandığınız kalemden kapattığınız kapıya kadar her yerde yayı bulmak mümkün. Firmayı rakiplerinden ayıran en önemli özelliği sürekli yenilikçi yatırımlar yapması ve müşteriye sürprizlere yer vermeyen, mukavemetinden kullanım ömrüne kadar tüm bilgileri üretimden önce verebilen sisteme sahip olması diyebiliriz. Çünkü bünyesindeki laboratuarı sayesinde hammaddenin ve ürettiği metalin tüm bilgilerine üretim yapmadan önce ulaşabiliyor. 1978 yılında İbrahim Eraslan tarafından başlayan yay üretim serüveni 2010 yılında Yaytek Yay İmalatı adı altında yeni bir yüz kazanarak, üretim hayatına devam ediyor. Firma basma yay, çekme yay, kurma yay ve tel form-kare yay üretim kabiliyetine sahip.

ÜRETİM ÖNCESİ TEKNİK BİLGİ

Üretimden sorumlu Genel Koordinatör Ali Eraslan, yıllık 200 milyon yay üretim, 2 bin 200 ton tel işleme, 0,10 mm’den 15,00 mm’ye kadar ki kalınlıklardaki tellerden üretim yapabilme kapasitesine sahip olduklarını ifade ederek, “Başta otomotiv, savunma sanayi, beyaz eşya ve tarım sektörü olmak üzere yirmiyi aşkın sektöre ürün üretimi yapıyoruz. Bünyemizde kurduğumuz yay test laboratuarı sayesinde, kalite kontrolüne önem veren firmalara üretim öncesi tüm bilgileri verebiliyoruz. Laboratuarımız şu anda Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor. Diğer önemli ayrıcalığımız ise Yaytek’in bir mühendislik firması olmasıdır. Firmalara projeler de geliştiriyor, bunları hayata geçiriyoruz” dedi.

Müşteri talepleri doğrultusunda üretim öncesi yay tasarımı ve doğrulaması yapabildiklerini, yükte basma ve çekme teorik değerlerini, teorik ömürlerini ve yay uygun hesaplarını verebildiklerine dikkati çeken Ali Eraslan, “Bu yatırım bizim için çok önemli, çünkü sektörünün lider otomotiv, savunma sanayi, beyaz eşya ve tarım firmaları üretim öncesi hammadde ve yay hakkında kesin bilgilere ulaşmak istiyor”diyerek, laboratuar yatırımının önemine dikkat çekti.

KALİTE ODAKLI ÜRETİM

Yaytek Yay Satınalma Müdürü Ekrem Eraslan ise 2019 yılı içerisinden kaynak verimliliğini kullanmak noktasından önemli bir başarı yakaladıklarını ifade ederek, firma olarak müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını dile getirdi. Yaytek Yay firmasının sektörde kaliteli ürün üreten bir imaja ulaşmasında bugüne kadar yaptıkları özverili çalışmaların payının büyük olduğuna dikkati çeken Ekrem Eraslan, “Sürekli yatırım yaptık, makine parkımızı müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirdik. Tüm bunların yanında personel eğitimlerimizi de aksatmadan sürdürdük. Çünkü ne kadar iyi makineniz olsa da kalifiye personele sahip değilseniz çok önem arzetmiyor. Bu nedenle şirket içi eğitimlere büyük önem veriyoruz. Alanında uzman kişiler tarafından personelimize iş güvenliği, kalite yönetimi, zamanı verimli kullanma gibi birçok konuda eğitim veriyoruz” diyerek eğitime verdikleri öneme dikkati çekti.

Satınalma Müdürü Ekrem Eraslan, 2019 yılında önemli sektörel fuarlara katıldıklarını vurgulayarak, başta otomotiv, tarım ve savunma sanayi alanlarında gerçekleştirilen yurtiçi-yurtdışı fuarların büyük çoğunluğunda yer aldıklarını kaydetti. Eraslan, “Bu fuarlarda özellikle kalite yönetimimizi gören firmalar çok etkilendiler. Birçok büyük firma ile iş bağlantılarımızı gerçekleştirdik” dedi.

KOŞULSUZ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Yaytek Yay firmasının satış ve pazarlama bölümü de önemli işlere imza atıyor. Satış Pazarlama Müdürü Mustafa Terlemez, 2019 yılı içerisinde yurtiçi ve yurtdışı birçok fuarda firmayı temsil ederken, sektör liderleri firmalarla da sürekli görüşmeler gerçekleştiriyor. Müşterilerin memnuniyeti ve istekleri bizim üretim haritamıza yön veriyor diyen Mustafa Terlemez, “Firma olarak çıkış noktamız müşteri memnuniyeti. Koşulsuz olarak üretim yaptığımız firmaların kaliteli ürüne ulaşmalarını sağlamak, istedikleri kriterlere göre ürün çıkarmak için çok önemli mesailer harcıyoruz. Satış bölümü olarak sürekli olarak müşterilerimizden geri dönüşler talep ediyoruz. Ve bu raporları üretim genel koordinatörlüğü ve satın alma bölümleriyle paylaşıyor, gelişim sürecimize katkı sağlıyoruz” dedi.

EĞİTİMLİ PERSONEL, YENİLİKÇİ KARARLAR

Üretim demişken firmanın Büsan Sanayi Sitesi’nde bin 500 metrekarelik fabrikada faaliyetlerini sürdürdüğünü söylememiz gerekiyor. Yaytek Yay Üretim Şefi İsmail Terlemez ile üretim bölümü hakkında konuştuk. Üretimin tüm alanlarında toplam 35 personel ile çalıştıklarını anlatan İsmail Terlemez, “Hepsi alanında eğitimlerini tamamlamış personelden oluşan bir takıma sahibiz. Laboratuar bölümümüzde mühendislerimiz, atölye bölümünde ise teknikerlerimiz önemli tecrübelere sahip kişilerden oluşuyor. Üretim bölümümüz, gelen siparişleri zamanında, eksiksiz ve kaliteli olarak satış kanalımıza ulaştırmak için var gücüyle çalışıyor. Tüm bunların yanında tasarım ve AR-GE birimimiz de inovasyon konusunda önemli işlere imza atıyor” diye konuştu.

Bu hafta yay sektörünün lider firmalarından Yaytek Yay’ı ele aldık. Firma gerçekten teknolojiye, inovasyona ve AR-GE’ye önemli yatırımlar yapıyor. Kurdukları laboratuar Türkiye’de ilk olma özelliği de taşıyor.

Yaytek Yay, yay üretiminin yanı sıra firmalara mühendislik ve proje hizmeti de veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri