KERİM ATICI-RÖPORTAJ
İLÇE ENERJİDE ATAĞA GEÇTİ
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka ile ilçenin sorunları ve yatırımları hakkında konuştuk. İlçede imar ve altyapı noktasında sıkıntıların olduğunu belirten Yaka, sorunların çözümü noktasında Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir takım projeler devreye koyduklarını söyledi. Karapınar'ın yeryüzü şekilleri noktasında Türkiye'nin en ilginç ilçesi olduğunu vurgulayan Yaka, Karapınar'ın yatırım noktasında atağa geçtiğini dile getirdi.
DIŞA BAĞIMLILIĞI DÜŞÜRECEK
Bölgedeki enerji yatırımlarının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirten Yaka, "Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Dış ticaret açığının önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Enerjide dışa bağımlıyız. Dışa bağımlılığı ise santrallerle azaltabiliriz" diye konuştu. "Karapınar'dan su çekiliyor" diyen Yaka, aşırı yeraltı suyu kullanımına bağlı olarak Meke Gölü'nün kurduğunu da sözlerine ekledi.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
**2 yıldan fazla bir süredir belediye başkanı olarak görev yapıyorsunuz. İlçedeki sıkıntılar neler? Üzerinde durduğunuz projelerden bahseder misiniz? Seçim vaatlerinizi yerine getirdiniz mi?
-Seçim vaatlerimizin yüzde 90'ını tamamladık. İmarda düzenleme, yol çalışmaları yapacağımızı dile getirdik. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yol yaptık. Kaldırım çalışmaları yaptık. Kapalı sebze pazarına ihtiyaç vardı. Pazar yerini Mayıs ayının sonuna doğru tamamlıyoruz. Düğün salonu projemiz var. Mevcut salon yeterli değildi. Bin 50 metrekarelik bir alanda bir salon inşa ediyoruz. Salon bu ayın sonunda hizmete geçecek. Turgut Özal Parkı'nda güzel bir kapalı mekan yaptık. 100. yıl sosyal tesisimi yeniledik, hizmete sunduk. E-belediyeye geçtik. İşlemler kolaylaştı. Geri dönüşüm projesine ağırlık verdik.
İLÇEDE İMAR SIKINTISI VAR
**Karapınar büyük bir ilçe. Karapınar'ın sorunları neler? Sorunların çözümü noktasında neler yapıyorsunuz?
-Karapınar 2 bin 670 kilometrekarelik alana sahip. 4 belde, 14 köyümüz var. Buralar mahalle oldu. 42 bin nüfusumuz var. Yüz ölçümü noktasında Cihanbeyli ve Karatay'dan sonra en büyük ilçe Karapınar. İlçemizde çok sayıda yayla da var. 180'e yakın yaylamız var. Yaylalara imar götürme noktasında sıkıntılar var. İmar çalışmalarına başladık. Yayla ve köylerin yol sorunu var. Eskiden haftada bir gidiliyordu yaylalara şimdi günde bir kaç kez gidiliyor. Her bir yaylada yüzlerce hayvan var. Sıkıntının giderilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Yolların yenilenmesi ve bakımı noktasında da çalışmalara başladık. 2016 yılında 50 kilometre stabilize yol yapacağız. Bir o kadar yolu da Büyükşehir Belediyesi yapacak. Yayla ve belde yolları da buna dahil.
KARAPINAR'DA MEGA PROJE
**Karapınar, Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden bir tanesi. İlçenin avantajları ve dezavantajları neler? İlçe yeterli hizmet ve yatırım alıyor mu?
-Karapınar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ilçede yatırım yapıyor. Devlet yatırımları da var. Organize sanayi bölgesi ile hayırsever yatırımları da bulunuyor. Büyükşehir'in büyük yatırımları var. Kadınlar Lokali, Prestij Caddesi ile kanalizasyon çalışmaları hizmete giriyor. Milli Eğitim ve Karayolları ile Sağlık Bakanlığı'nın yatırımları sürüyor. Enerji yatırımları yüzümüzü güldürüyor. İlçe enerjide adından söz ettiriyor. Maden Tetkik Arama (MTA) kömür havzasında hassas bir ölçüm yapıyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) işi takip ediyor. EÜAŞ ilçede bir birim açacak. Rezervlerin durumu netleşecek. Karapınar'da Özel Enerji İhtisas Bölgesi var. Bu bölgelerden ülkemizde 4 tane bulunuyor. Güneşten enerji üretilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümet ve parti programına da aldı. 6 bin hektar alanda 4 bin megawatlık enerji üretilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Bunun ilk etabı bu yıl veya önümüzdeki yıl tamamlanır. Söz konusu proje, bölgeyi ilgilendiren, Türkiye'nin mega projeleri arasında yer alıyor.
ARAPLAR İLÇEYE İLGİ GÖSTERİYOR
**Yabancı firmalar, enerji noktasında gözünü Karapınar'a dikti. Hangi ülkelerden teklif geliyor? Yerli firmalar işi üstlenebilir mi?
-Yabancı yatırımcıların bölgeye ilgisi her geçen gün artıyor. Sözkonusu ülkeler direk bakanlıkla temasa geçiyor. Güneş enerjisi üretiminde, Türkiye'de hücre üretimi henüz mümkün değil. Özel sistem gerekiyor. Hücre üretilmesi de şart. Dolayısıyla yerli firmaların yabancı firmalarla ortaklık kurması lazım. Karapınar'da tarım ve hayvancılık temel geçim kaynağı. Enerji de önümüzdeki dönemde gündeme gelecek. İlçede enerji kömür ve güneş enerjisi noktasında iki koldan ilerliyor.
Birleşik Arap Emirliği'nden bizi aradılar. Arap ülkelerinden arayan var. Ankara ile temasa geçen çok ülke var. Yerli firmalar da yatırımı merak ediyor. Enerji Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı, bölge için ortak hareket ediyor.
ZARARI EN AZA İNDİRMEK MÜMKÜN
**Bazı kesimler Karapınar'da yapılması planlanan termik santrallere karşı çıkıyor. Karşı çıkanlar santralin bölgeye büyük zararlar vereceğini belirtiyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?
-Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Dış ticaret açığının önemli bir kısmını enerji oluşturuyor. Enerjide dışa bağımlıyız. Dışa bağımlılığı ise santrallerle azaltabiliriz. Bölgede kömür rezervleri var. Bu kömürün enerjiye dönüştürülmesi önemli. Tabi santrallerin zararları da var. Zararları modern cihazlarla en aza indirmek mümkün. Bölge halkını korumak gerekiyor. İnsanımızı üzmemek gerekiyor.
KARAPINAR JEOPARK OLACAK
**Karapınar'ın turizm potansiyeli hakkında da bilgi verir misiniz?
-İlçe tam bir turizm bölgesi. İlçe Türkiye'nin en ilginç yeryüzü şekillerine sahip. Obruklar dikkat çekiyor. MTA'nın Karapınar'ı jeopark ilan etmesi gibi bir durum sözkonusu. MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen 'Türkiyenin Jeolojik Miras Alanları ve Bu Alanların Koruma Kullanım Kriterlerinin Belirlenmesi Projesi' kapsamında bir heyet bölgemizde incelemeler yaptı. Çıralı, Meke, Örnek Tepe alanlarını gezdi. Bu alanlar jeopark ilan edilecek. UNESCO'nun jeopark alanı olacak. Turistler ilçeye gelecek. Bu çalışmalar proje için önemli.
KARAPINAR'DAN SU ÇEKİLİYOR
**Bir yanda dünyanın 'nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü kuruyor, bir yanda da obruk oluşuyor. Obruk oluşumu halkta bir tedirginliğe neden oluyor mu? Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
-Obruklar oluşuyor. MTA ve KOP Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından bölgede tarama yapıyor. Bazı bilim insanları obruk oluşumunu suyun çekilmesine bağlıyor. Obruklar tedirginlik oluşturmuyor. Obrukları doğal bir afet olarak görüyoruz. Meke'nin kuruması yer altı suyunun çekilmesinin sonucudur. Karapınar'dan su çekiliyor. Suyun tasarruflu kullanılması ve dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor.
AŞIRI BORÇLU BİR BELEDİYE DEĞİLİZ
**Bazı belediyeler borç batağında. Siz de belediyeyi 2014 yılında devraldınız. Karapınar Belediyesi'nin borcu ne kadar? Hizmetler borç nedeniyle aksıyor mu?
-Önceki dönem belediye meclis üyesiydim. Çalışmaları yakından takip ediyordum. Dolayısıyla Karapınar Belediyesi'ni fazla bir borçla devralmadık. Aşırı borçlu bir belediye değiliz. Hizmetler aksamıyor.
MEHMET YAKA KİMDİR?
1965 yılında Karapınar'da dünyaya gelen Mehmet Yaka, Karapınar Atatürk İlkokulu'nda, Karapınar İmam Hatip Lisesi'nde eğitim aldı. 1991 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü'nü bitirdi.1993 yılında ilçede diş hekimliği muayenehanesi açtı. Konya Diş Hekimleri Odası Karapınar Temsilcilik görevini üstlendi. 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde ilçede AK Parti'den Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 2012 ve 2014 yılları arasında AK Parti Karapınar İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 2014 Yerel Seçimleri'nde Karapınar Belediye Başkanı oldu. Yaka, evli ve 3 çocuk babası.