Yatırıma değil rantiyeye

Bütçeden, yani vatandaşın cebinden rantiyeye servet akacak!

2018 yılı bütçesinden yatırıma ayrılan kaynak tutarı, faize ödenecek paranın gerisinde kaldı. Yani vatandaşın parası, bu yıl da üretim ve kalkınmanın anahtarı olan yatırıma değil faizciye ödenecek. Türkiye, 2018 yılı bütçesinde faize, yani rantiyeye 71.7 milyar lira ayırırken, yatırıma 68.8 milyar lira tahsis edecek. Türkiye, büyüme ve kalkınma beklerken, büyüyen yine rantiye olacak!

BORCU BORÇLA ÖDEDİKÇE RANTİYE BAYRAM EDİYOR

Hükümetin 15 senedir yürüttüğü “sıcak paraya, borçlanmaya ve tüketime dayalı büyüme” modeli, günü kurtaran büyüme rakamları sunmaktan öteye gidemiyor. Türkiye, günlük ekonomi politikalarıyla sürdürülebilir ve halkın gelirini artıran bir büyümeye bir türlü geçiş yapamıyor. Dış kaynaklarla, yani borçlarla finanse edilen ekonomi, dışarıdan sermaye girmeyince tıkanıyor. Önceden alınan borçların faizleri, yeni alınan borçlarla ödeniyor. Böyle olunca da Türkiye, borç faizleri için rantiyeye korkunç rakamlar ödemek zorunda kalıyor.

 

 

HÜKÜMET FAİZ SARMALINDA!

Büyümek için üretmek yerine tüketmeyi tercih eden ekonomi politikaları, faizcileri ihya ediyor. Ekonomik sıkıntı içindeki vatandaş, esnaf ve tüccar için bile, siyasi iktidarın aklına gelen ilk çare “kredi çekmeye yönlendirmek” oluyor. Bu uğurda, bankalar ile “faiz oranı” kavgası veren siyasi iktidar, uyguladığı ekonomik politikalarla bankalara tam anlamıyla “altın çağını” yaşatıyor.

Öte yandan, “borçlanma stratejisi” ilan eden Hazine bile, açıkça “borç servisinde”, yani borç ödemek için “borçlanmaya” gidiyor. Yani, hükümet, her sene korkunç rakamlar ödediği faizcilere hâlâ “borcu borçla ödemek üzere” borçlanmayı sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri