Yaşlılara hak ettiği bakım verilecek

Türkiye’de ilk olarak üniversite destekli olarak yapılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi törenle açıldı. Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, “Bu bina ile 20. sağlık tesisine kamunun hizmetine sunduk. Burası Türkiye’ye örnek oldu” dedi

Karatay Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi işbirliği ile yaptırılan Yaşlı Bakın-Eğitimi Uygulama ve Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi düzenlenen tören ile açıldı. Fevzi Çakmak Mahallesi Cevher Dudayev Caddesi üzerinde bulunan tesis Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Programa Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, NEÜ Rektörü Muzaffer Şeker, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz, Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Bural Kulaksızoğlu, projeye destek veren işadamı Mehmet Ali Atiker ve çok sayıda davetli katıldı.

BİNAYI YAPMAK YETMİYOR

NEÜ Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Şeker açılış töreninde yaptığı konuşmada üniversitenin eğitim ve araştırmanın yanı sıra toplumun sorunlarının çözümünde de destek verdiğini belirterek, “Hayırlı bir hizmet yapabilmek için buradayız. Binayı yapmanın yanı sıra buranın sürdürülebilirliği de önemli.  Yaptığımız çalışmalarla sadece yaşlılara değil, gençlere yönelik de hizmetlerimiz olacak. Tesisin hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli de yaptığı konuşmada projenin 8 ay önce 3 kişinin ziyareti ile başladığını belirterek, “Alzheimer Derneği bire bir proje sundu. Kamu kurumlarının görevi insanların işlerini kolaylaştırmaktır. 160 günde bu projeyi bitirdik. Tesis bin 500 metrekare alan üzerinde oturuyor. Burası ilk olduğu için örnek olacak bir tesis yaptık” ifadelerine yer verdi. Belediye kamu kurumları arası işbirliğine önem verdiklerini ifade eden Hançerli, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz bu tesisle birlikte 20. sağlık tesisini kamunun hizmetine sunuyoruz. 15 adet emekli konağı yaptık. 308 bin nüfusumuz var fakat ilçemizde bir tane kamu hastanesi yok. Nakiboğlu Hastanesini tefriş ederek kamu hastanesi olarak devrettik. Şimdi yapımına başlanan Şehir Hastanesi karataya çok yakışacak. Karatay artık Şehir Parkı ile, tramvayı ile, kongre merkezi ile konuşuluyor.”  

YAŞLILAR ACİL KAPILARINA BIRAKILIYOR

Türkiye Alzheimer Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Işın Bural Kulaksızoğlu yaptığı konuşmada Alzheimer hastalığındaki artışa işaret ederek, “Bu hastalık 40’lı yaşlarda başlayan bir hastalık. Aslında biz kendimize yatırım yapıyoruz. Hepimizin başına gelebilir. Yüzde 8 nüfus 65 yaş üstünde. Projeye destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi. Gündüz yaşam evlerinde sadece hastaya bakılmadığını söyleyen Kulaksızoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada hasta yakınlarına da hizmet verilecek.  Alzheimer sürekli bakım gerektiren bir iş. 10-15 yıl bakım dile kolay fakat zor bir iş. Artık yaşlı insanlar acil kapılarına bırakılıyor. Burada yaşlılara hak ettiği, şerefine uygun bir bakım hizmeti verilecek. Nisan ayında Ulusal Alzheimer Kongresi’ni Konya’da düzenleyeceğiz.” 

KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ

Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney, yaptığı konuşmada yaşlı nüfusun her geçen gün arttığına işaret ederek, “Buna bağlı olarak da Alzheimer hastalığı her geçen gün artıyor. Derneğimiz 2014 yılında kuruldu. Açılışı yapılacak bu merkez Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Tesis STK’lar üniversite ve Belediye işbirliği ile yapıldı. Burada hastaların el becerileri artırılacak, zihinsel aktivite yapmaları sağlanacak. Spor, müzik gezi gibi etkinlikler yapılacak. Müftülük işbirliği ile Kur’an okunacak, manevi eğitim verilecek. Hasta yakınları buraya hüzünlenerek değil, huzurlu olarak gelecek” dedi. Hasta yakınları için burada konferanslar verileceğini belirten Güney, şöyle konuştu: “Projeyi canlı olarak tutmak istiyoruz. Kurumlar arası işbirliği önemli. Projenin gerçekleşmesinde emeği geçen Mehmet Hançerli Bey’e, Muzaffer Şeker’e, işadamı Mehmet Ali Atiker Bey’e teşekkür ediyorum.” 

Programda Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Gökhan Darılmaz ve Mehmet Genç de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilerek tesisteki Alzheimer hastaları ziyaret edildi.

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri