Yaşlanacağını unutma!

ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, kadınların evden çıkarak çalışma hayatına katılmasını isterken değerlerimize ters ifadeler kullandı. Aslantepe, evde yaşlılara bakmayı olumsuz örnek olarak gösterdi


Türkiye’de Kadınlar İçin İnsana Yakışır İş İmkanları Sağlanması Yoluyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nin Gerçekleştirilmesine Yönelik Aktif İşgücü Piyasası Politikaları Uluslararası Çalışma Ofisi (ILO)-İŞKUR Projesi kapanış toplantısı Konya’da gerçekleşti. Kadın istihdamına yönelik proje, Konya ile birlikte pilot il seçilen Ankara ve Gaziantep’te 15 ay süren kurslar sonucunda tamamlandı. Bera Otel’de düzenlenen kapanış toplantısına Vali Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan’ın yanı sıra ilgili kurum müdürleri katıldı.
İSTİHDAM GARANTİLİ KURSLARDA KONYA BİRİNCİ
Toplantının açılış konuşmasını yapan ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe, kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamı konusunda Türkiye’nin dünya ortalamasının gerisinde olduğuna dikkat çekti. AB ülkeleri ve Türkiye’nin kadın istihdamı konusundaki verilerini karşılaştıran ve belirlenen hedeflere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gülay Aslantepe,  Cumhuriyetin 100. yılında kadın istihdamının yüzde 40’lara çıkarılmasının planlandığını aktardı.
Kadının istihdamı konusunda İŞKUR ile birlikte pilot il olarak seçilen Konya, Ankara ve Gaziantep’te düzenlenen mesleki kurslarla ilgili bilgi de veren Gülay Aslantepe, projeyle, kadınların haklarını bilmesi, sorumluluklarının farkına varması ve bilinçli yurttaşlar olarak çalışma hayatına katılmasını amaçladıklarını söyledi. Kursların bir kısmının istihdam garantili bir kısmının da mesleki eğitime yönelik olduğunu anlatan Gülay Aslantepe, Konya’nın Ankara ve Gaziantep’ten daha az kurs düzenlemesine rağmen en fazla istihdam garantisi sağlayan kurs açan il olarak başarılı olduğunu vurguladı.
ASLANTEPE’DEN TARTIŞILACAK SÖZLER
Kurslara katılan kadınların istihdamının tek başına yeterli olmadığına da işaret eden Aslantepe, çalışma hayatında kalabilmelerinin de önemli olduğunu vurguladı.
Çalışabilir durumdaki her 5 kadından sadece birinin çalıştığını da anımsatan Gülay Aslantepe, kadınların önünde çalışmaları konusunda pek çok engel olduğuna dikkat çekti.
Gülay Aslantepe, konuşmasının sonunda kadınların artık evden çıkarak çalışma hayatına katılması gerektiği yönünde ifadeler kullanarak, bu durum gerçekleşmezse huzurevleri yerine kadınların evde yaşlıları bakmak durumunda kalacağı değerlendirmesinde bulundu. Aslantepe’nin, yaşlıları bakmayı olumsuz gösterip huzurevlerini olumlaması kültür ve medeniyet değerlerimize ters düşen ifadeler olarak yorumlandı.
KADIN İSTİHDAMI KONUSUNDA AYRIMCILIK YAPIYORUZ
İŞKUR Dış İlişkiler Dairesi Başkanı İzamettin Eker de kadınların işgücüne katılımı noktasındaki rakamların düşük olmasına işaret ederek,  kadınların istihdamı konusunda ayrımcılık yapacaklarını ve yapmak zorunda olduklarını ifade etti.
Programın devamında ILO Proje Program Uzmanı Özge Berber Ağtaş ve İŞKUR İl Müdürü Tahsin Güven proje süresinin çıktılarını değerlendirdi.
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) konusunda da KİHEP Uzmanı Şükran Özdoğan ile KİHEP kursiyerleri Songül Doğan ve Rukiye Başbuğ konuşma yaptı.
Programın son bölümünde ise Kadın İstihdamının Önemi ve Türkiye’de Kadın İstihdamını Artırmaya Yönelik Politikalar başlığı altında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof. Dr. Gülay Toksöz ve İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanlığından Alpaslan Karabulut bilgi verdi.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri