Yaşam tarzı ve kalp hastalıkları

Konya ve çevresinde özellikle hayvansal yağlarla beslenme tarzının çok yaygın olmasının kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını belirgin şekilde artırdığı bildirildi.

Konya Vakıf Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şeref Ulucan, yaptığı yazılı açıklamada, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada giderek arttığını, ülkemizde ve özellikle de Konya bölgesinde daha sık görüldüğünü belirtti. 
Kalp ve damar hastalıklarının en önemli sebepleri arasında beslenme bozuklukları, yüksek kolesterol, sigara alışkanlığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık ve hareketsiz yaşam tarzının sayılabileceğini vurgulayan Ulucan, kalp hastalıklarını azaltmanın en önemli yolunun bu risk faktörlerinden olabildiğince uzak durmaktan geçtiğini bildirdi. 
Konya ve çevresinde özellikle hayvansal yağlarla beslenme tarzının çok yaygın olmasının (etli ekmek, fırın kebabı, düğün pilavı gibi yemeklerle beslenme) kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını belirgin şekilde artırdığını dile getiren Ulucan, şunları kaydetti: 
''Ayrıca insanların hastalıklarını öğrenmelerinden korkmaları da erken teşhis ve tedaviyi geciktirmektedir. Bu da kalp krizi, ani ölümler, kalp yetmezliği, felç gibi geriye dönüşü mümkün olmayan durumlara sebep olmaktadır. Teknolojinin gelişimiyle son 10-15 yılda tıp ve kardiyoloji alanında ciddi gelişmeler olmuştur. Basit kan tahliliyle kolesterol, şeker, kansızlık, karaciğer, böbrek hastalıkları tespit edilebilmektedir. Kalp hastalıkları, tansiyon ve geçirilmiş kalp krizi bulguları belirlenebilmektedir.'' 
Kalp hastalıklarının önlenmesi için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesini öneren Ulucan, ''Özellikle yöremizde hayvansal yağla beslenme oranı fazla olduğu için bundan olabildiği kadar uzak durulmalı, en azından hayvansal yağları alma sıklığı azaltılmalıdır. Sigara içilmemeli, varsa şeker ve tansiyonun tedavisi titizlikle yapılmalıdır'' dedi. 
Ulucan, Türk toplumunda yetersiz olan yüzme, koşu, egzersiz gibi spor alışkanlıklarının geliştirilmesi, mümkünse günde 30 dakika kadar tempolu yürüyüş yapılması gerektiğini belirterek, böylece kolesterol, tansiyon, şeker oranlarında düşmeler sağlanabileceğini, daha dinç, dinamik, güçlü, stresten uzaklaşmış bir bedene sahip olma imkanı doğacağını bildirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri