Çoğu alanda olduğu gibi basın sektöründe de Konya öncü şehirlerden biridir. Daha öncesi de önemlidir ama özellikle Millî Mücadele döneminde Öğüt ve Babalık gibi gazetelerin cepheye kalemle verdiği desteği unutmak mümkün değildir. Bağımsızlık mücadelesi verilen bu dönemde Konya basını, Konya halkının birlik ve beraberliğini sağlamakta çok önemli bir rol üstlenmiş ve bu rolü layıkıyla yerine getirmiştir. Konya’da yayımlanan gazeteler işgalleri protesto etmek için mitingler düzenlemiş ve bu mitingleri halka duyurmuştur. Ayrıca gazeteler düşman askerleri tarafından işgal edilen şehirlerin durumu ve kazanılan zaferler hakkında da bilgiler vermiştir. Böylesine köklü ve şanlı bir geçmişe sahip olan Konya basını günümüzde de millî meseleler konusunda aynı duyarlılığı devam ettirmektedir.
Konya basın sektörünün en güçlü temsilcilerinden biri olan Merhaba Gazetesi kısmet olursa bugün 50. kuruluş yıl dönümünü kutlayacak. Elli yıla neler sığdı kim bilir? Bir gazeteyi 50. yılına ulaştırmak için ne tür zorluklara katlanıldı, neler yaşandı kim bilir? Ekonomik buhranlara, siyasi çalkantılara, askeri darbelere, ambargolara, teröre rağmen her sabah gazeteyi okuyucusuna ulaştırabilmek için nelere katlanıldı kim bilir? Yarım asrı bulan bu uzun süreçte gazetenin sahipleri değişse de ilkeleri hiç değişmedi. Merhaba ilk kurulduğu günkü gibi hep Hakkın, haklının, doğrunun, mazlumun, sesi çıkmayanların yanında yer aldı. Bir gazeteyi milletin gönlünde güçlü kılan da zaten bu değil midir?
Merhaba’yı güçlü kılan ve bugünlere ulaşmasını sağlayan en önemli saik onun sadece bir basın yayın organı olmasının ötesinde bir davaya gönül verenlere kucak açan bir kurum olmasıdır. Merhaba bir dava gazetesi olmanın yanı sıra aynı zamanda bu yola yeni koyulan genç gazeteci adaylarının yetişmesine katkıda bulunan büyük bir okuldur. Merhaba aradan geçen 50 yıl içerisinde sadece gazete çıkarmamış, adeta bir basın okulu gibi çalışarak yüzlerce gazetecinin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Merhaba gazetesinde staj gören ve çalışan yüzlerce genç gazeteci gittikleri şehirlerde basın sektörünün önemli noktalarında görev almışlardır.
Günümüzde gazetecilik daha da güçleşti. Artık şartlar daha farklı, bir gazeteyi ayakta tutabilmek eskisinden daha zor. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte gazetelerin bayi satışı daha da azaldı. Yaygın basının da yerel basının da tirajı her geçen gün daha da azalıyor. Her ne kadar sorunlar artsa da tirajlardaki erime devam etse de basılı gazeteler var olmaya devam edecek. Şartlar ne kadar olumsuz olsa da Merhaba gibi belirli bir misyonu üstlenen ve ciddi bir birikime sahip olan gazeteler ayakta kalmaya devam edecek. Çünkü bir gazeteyi ayakta tutan ne sermayedir, ne de yakın olduğu güç odaklarıdır. Bir gazeteyi ayakta tutan ve yaşamasını sağlayan en önemli şey ilkeleridir.
Kim ne derse desin, bir gazeteyi 50. yılına ulaştırmak büyük bir başarıdır ve bu başarı ayakta alkışlanmayı hak etmektedir. İşte bu sebeple Merhaba gazetesini yarım asırdır ayakta tutan, onu Anadolu’nun en başarılı gazetelerinden biri hâline getiren herkesi ayakta alkışlıyoruz. Bu başarıda gazetenin patronları kadar editörlerinin, muhabirlerinin, grafikerlerinin, yazarlarının hatta aşçısının, çaycısının bile katkısı vardır. Merhaba gazetesini bugünlere getiren ekibi tebrik ediyor, ahirete intikal edenleri rahmetle yâd ediyoruz. Hayatta olanlara da hayırlı uzun ömürler diliyoruz.