Yargıtay: 17 Bin Liralık İcralık Eşyaya, 7 Bin Liralık Yediemin Ücreti Çok

Yargıtay, haciz mallarının 3 yıl boyunca kaldığı yediemin deposu işletmecisi tarafından çıkarılan 7 bin 651 liralık borcu çok buldu. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, "Ne var ki 17 bin 363,35 liralık takip konusu...

Yargıtay, haciz mallarının 3 yıl boyunca kaldığı yediemin deposu işletmecisi tarafından çıkarılan 7 bin 651 liralık borcu çok buldu. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, "Ne var ki 17 bin 363,35 liralık takip konusu alacak miktarı nedeniyle, haczedilen malların bin 93 gün süre ile yediemin deposunda kaldığı anlaşılmakla, hacizli eşyanın değeri, depoda kaldığı sürenin uzunluğu, ortaya çıkan yediemin ücretinin fazlalığı göz önüne alınarak, ücretten hakkaniyete uygun bir indirim yapılması gerekirdi." açıklamasında bulundu.

İstanbul'da ikamet eden bir vatandaş, senet dolayısıyla alacaklısı olduğu kişiye yönelik 12 Mart 2009'da icra takibi başlattı. İcra memuru nezaretinde 30 Haziran 2009'da gerçekleşen icra işleminde el konulan 17 bin 363 lira değerindeki muhtelif marka ve renklerdeki boyaların muhafazası için özel bir yedieminle günlük 7 lira ücret karşılığında anlaştı. Tutulan yedieminlik zaptı ve protokolle ile alacaklı, icra memuru ve özel yediemin işletmecisi imza koydu. Birikmiş yediemin depo ücretinin ödenmemesi üzerine, yediemin işletmecisi eşyaların muhafaza altına alındığı 30 Haziran 2009'dan 28 Haziran 2012 tarihine kadar biriken toplam 1093 günlük yedieminlik ücreti olan 7 bin 651 liranın tahsili için icra takibi başlattı. Bunun üzerine emanet boyaları haczettiren vatandaş, Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne müracaat ederek özel yediemin işletmecisi tarafından başlatılan icra takibine itiraz etti. Davanın kabulüne, itirazın iptaline karar veren Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk mahkemesi, asıl alacak üzerinden hesaplanacak yüzde 20 icra inkar tazminatının da tahsiline hükmetti. Mahkeme kararını davalı avukatı temyiz etti.

"İNDİRİM YAPILMAMASI HAKKANİYETE UYMAZ"

Özel yediemin deposu ücreti konusunda uyuşmazlığın çözümünde devreye giren Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozarak, yediemin ücretinde indirim yapılması gerektiğine hükmetti. Yargıtay kararında şu ifadelerine yer verildi: "Adalet Bakanlığı'nca açılıp işletilen yediemin depoları hakkında uygulanmakta olan ücret tarifeleri sadece Bakanlıkça işletilen yediemin depoları için geçerli ise de özel yediemin depolarına ilişkin ücret uyuşmazlıklarında da bu tarifedeki kurallardan yararlanılarak sonuca ulaşılmasının hakkaniyete daha uygun düşeceği, Yargıtay İçtihatlarıyla kabul edilmiştir. Somut olaya bakılacak olursa; bizzat icra müdürlüğünce düzenlenen ve günlük 7 lira ücret takdir edilen 30 Haziran 2009 tarihli yedieminlik zaptı icra memurunun yanı sıra, yediemin depo işleticisi davacı ve takip alacaklısı davalıyı temsilen vekili tarafından da imzalanmıştır. Ne var ki 17 bin 363,35 liralık takip konusu alacak miktarı nedeniyle, haczedilen malların 1093 gün süre ile yediemin deposunda kaldığı anlaşılmakla, hacizli eşyanın değeri, depoda kaldığı sürenin uzunluğu, ortaya çıkan yediemin ücretinin fazlalığı göz önüne alınarak, Borçlar Kanunu’nun 43. maddesi gereğince ücretten hakkaniyete uygun bir indirim yapılması gerektiği kabul edilmelidir. O halde mahkemece açıklanan hususlar göz ardı edilerek, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, karar oy birliği ile bozulmuştur."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri