Yardımlar artacak

SYDVnın, Türkiyenin en yaygın vakfı olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak, 2009 hedeflerinin, 2008 yılında yapılan yardımlardan daha fazlasını gerçekleştirmek olduğunu söyledi

2008 yılında 16 milyon 538 bin 857 TL toplam nakdi ve ayni yardım ile 68 bin 582 ton kömür yardımı yapıldığını anlatan Karabacak, 2009 yılında bu yardımın toplamının 40 milyon TL’yi aşmasının beklendiğini kaydetti. Meram’da, TOKİ ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın (SYDV),  tarafından fakir fukaraya yönelik 20 yıl vadeli, aylık 100 TL ödemeli 1+1, yaklaşık 45 metrekarelik 688 konut yapımı planlandığını da ifade eden Mustafa Karabacak, bu konutlara 5 bin 342 kişinin başvurduğunu, bunların içinden 688 hak sahibinin kura ile belirlenerek, konutların inşaatlarına aşlanacağı bilgisini verdi. Karabacak, sosyal güvencesi olmayanların 100’TL’lik ödemelerini de vakıf olarak kendilerinin yapacağını, sosyal güvencesi olanların da bu ödemeyi kendilerinin yapacağını kaydetti. Sadece sosyal güvencesi ve geçimlerini sağlayacak kadar geliri olmayanlara yardım yaptıklarını anlatan Karabacak, fakir olarak gördükleri her yardım talep edene yardım ettiklerini söyledi.

Yaptıklarının çok zor ve suiistimale açık bir iş olduğunun altını çizen Mustafa Karabacak, bu suiistimali engellemek maksadıyla iki kişilik bir ekip kurduklarını, bu ekibin, yardım talep edenlerin mahallesine giderek hem kendileriyle hem de komşularıyla konuşup değerlendirme yaptıklarını, yalan beyanda bulunanların yalanlarının anlaşılması takdirde, hiçbir şekilde yardım yapmadıklarını anlattı.
ARTIK DAYILAR İŞ GÖRMÜYOR
Konya’da ‘dayısı olanın’ işinin görüldüğü fikrinin yaygın olduğunu anımsatan Karabacak, “Konyalılarda ‘dayısı olan yardımı alır’ fikri yaygın ancak bende dayı falan sökmez. Yaptığımız araştırmalar ve 14 kişilik mütevelli heyetin takdiri sonucunda, yardım talep edene yardımın verilip verilmeyeceği kararı veriliyor. Yardım talep edenler beni arar da dertlerini anlatırlarsa, onlarla konuşur, dinlerim ancak yardım alabilmesi için, kesinlikle belirtilen şartları sağlamaları gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR PROJEYE FAİZSİZ KREDİ
SYDV’nin, geçtiğimiz yıllarda Dünya Bankası’ndan alınan 50 milyon TL’lik fon ile Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) başlattığını, bu proje kapsamında, sürdürülebilir proje sunan ihtiyaç sahiplerine, projelerini hayata geçirebilecek 5 yıl vade ile faizsiz kredi verdiklerini de kaydeden Karabacak, Dünya Bankası’ndan alınan kredilerin bitmiş olmasına rağmen vakfın bu projeyi devam ettirdiğini belirtti. Başvuruların ikamet edilen yerdeki SYDV’ye (kaymakamlık ve valilik) başvurulabileceğini hatırlatan Karabacak, bu proje ile önemli istihdam sağlandığını söyledi. 
UĞUR ELMAS
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri