Yaratılış gayemiz

Oğuzhan Kara

Bizleri yoktan var eyleyen, yarattığı varlıklar içerisinde bize ruh verip bizi canlı eyleyen, yarattığı canlılar içerisinde bize akıl ve irade verip bizi insan eyleyen, yarattığı insanlar içerisinde bize iman nimetini verip bizi Müslüman eyleyen, o Müslümanlar içerisinden bize şuur verip bizi, bütün insanlığın huzuru için yolunda mücahede ettiren Alemlerin Rabbine hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen liderimiz, önderimiz, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salat ve selam olsun.

**

Her şeyden önce bilmemiz gerekir ki gözümüzün gördüğü ve görmediği bütün alem, varlığı zatından olan Allah (cc) tarafından yaratılmıştır ve “Yaratmak, yoktan var etmek.” demektir.

Sonlu uzay boşluğu, Güneş, Ay, yıldızlar, üzerinde yolculuk yaptığımız Dünya, denizler, kıtalar, dağlar, ovalar, kuşlar, ağaçlar, çiçekler, böcekler… ve insan. Saymaya dilimizin ve ilmimizin yetmediği canlı cansız bütün alem, varlığının öncesi ve sonrası olmayan Allah (c.c.) tarafından en mükemmel şekilde yaratılmıştır. “Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır.” (Âl-i İmrân Suresi 190)

**

Bizleri ısıtan ve ışıtan güneş, gece ve gündüz bizlere zamanı hatırlatan Ay, Alemlerin Rabbi olan Allah (cc) tarafından belli bir düzen hareket ettirilmektedir. Ne Güneş Ay’a erişebiliyor, ne yıldızlar, ne de Ay Güneş’i geçebiliyor. Hepsi, tek yaracımız olan Allah’ın (c.c.) emrine amade, emredileni hakkıyla yapıyor. Bizler, kainattaki bu düzen nedeniyledir ki geçmişin muhasebesini ve geleceğin planlamasını yapıp zamanı kayıt altına alabiliyoruz.

Güneş ve ay bir hesaba göre hareket etmektedir. (Rahman Suresi 5) “Rahman’ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (ve düzensizlik) görüyor musun?” (Mülk Suresi 3)

**

Alemlerin Rabbi olan Allah’ımız, Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak”tan yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. (Alak Suresi 1,5) diye buyurarak, okumamızı emretmektedir. Kerim Kitabımızı okuduğumuzda yaratılış gayemizin sırrına mazhar olabiliriz. Biz gökleri, yeri ve ikisinin arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık. Biz onları ancak hak ve hikmete uygun olarak yarattık. Ama onların (insanların) çoğu bilmiyorlar. (Enbiya Suresi 16, Duhan Suresi 38,39)

* * *

Yaşadığımız hayat bir kulluk yolculuğudur bilenlere. İnsan, Alemlerin Rabbi olan Allah’ı tanımak, bilmek, O’na ibadet etmek, O’nun emir ve yasaklarına fert, aile , toplum ve sistem olarak uymak için yaratılmıştır. “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyat Suresi 56)

Gerçekten en güzel biçimde yaratılan İnsan”, (Tîn Suresi 4) bu Dünya’ya Allah’a iman etmek ve bu imanının gereği olarak da iyi işler yapmak için gönderilen bir kul, bir yolcudur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu yolculuğun sonunda şu soruların sorulacağını haber veriyor: Ömrünü nerede geçirdin, gençliğini nerede geçirdin, kazancını nereden kazanıp nerelere harcadın ve bildiğin konularda hangi ameli işledin? Şüphesiz biz insanı, karışım hâlindeki az bir sudan (meniden) yarattık ve onu imtihan edeceğiz. Bu sebeple onu işitir ve görür kıldık. (İnsan Suresi 2)

İnsan bu dünyada iyi, güzel, hayırlı ve faydalı işler yapmak, doğru ve güzel davranışlar ortaya koymak için vardır. Kötü, yanlış, çirkin ve zararlı işlerden kaçınmak ve bunlara engel olmak insanın en temel kulluk görevlerindendir. Akıl ve irade sahibi olarak yaratılan insan, bu kulluk yolculuğu boyunca yaptıklarından ve yapmadıklarından hesaba çekilecek olandır. “Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?” (Mü’minun Suresi 115)

İyilik ve güzellik yapmakta yarışmak da yaratılış gayemizin temellerindendir. İmanın ve bütün ibadetlerin bize kazandırmak istediği hasletin adıdır iyilik. İyilik, insanı eşrefi mahluk kılan değerlerin tamamıdır. Bütün Alemleri ve insanı yaratan ve yaşatan Rabbimiz, hangimizin daha iyi işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır. (Mülk Suresi 2) Bir senenin daha sonlarına doğru yaklaştığımız Dünya misafirhanesinde, yaratılış gayesinin şuurunda olarak aşağıların aşağısına inmeden,( Tin Suresi 5) Hakkı; iyi, güzel, doğru, faydalı ve adil olanı yaşamak ve yaşatmak uğrunda gayret edenlere ve bu kulluk yolculuğunda sebat edenlere selam olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.