İki insan tipi var; Yapıcı-yakıcı… Kendi cennetine sırtında tuğla taşıyan, ya da kendi cehennemine sırtında odun taşıyan kişi. “Akleden ümmet” yada “kolaycı kalabalık”.
İnsanoğlu çok fazla dünyevileşti. Anarşi ve terör, intihar, hastalıklar sonucu ölüm çoğaldı. İşler, ehli olmayana veriliyor. Deprem, fitne, katillik arttı. Lut kavminin helakına sebep olan lezbiyenler, homoseksüeller meydanlarda güç gösterisinde bulunuyor. Ahiret yokmuş gibi davranarak her şeyimizi dünya hayatının konforunu artırma amacıyla dizayn ettik. Kaçtığını sandığı şeye doğru koşan/ kendi celladının bıçağını bileyleyen insanlar… Her şeyi hazır bulduk; İslam’ı da. Çağımızda Hedonizm başımızın belası oldu. Dünya zevklerine aşırı düşkünlüğün ve ölümü hatıra getirmemedeki ısrarın hayat tarzı haline gelmesiyle, kişide heybet, mehabet kalmamaktadır.
Müslüman birey, şahsiyetli, dirayetli, cesaretli, gözü pek, başı dik ve alnı açık duruşu kaybederse içine ‘vehn’ düşecek. Bu durum düşmanları ise daha cüretkâr hale gelmektedir. Unutmayalım ki ‘kılavuzu karga olan’ın, varacağı yer bellidir. Bu durumdan bir an evvel kurtuluşun reçetesini nasıl bulacağız, bu iradi bilince nasıl varacağız maddelemeye çalışalım:
1. SEVGİ: Sıkça imanımızı tazelemek, teşehhütte şehadetin manasını duyumsaya duyumsaya okumak. Özellikle Allah ve peygamber sevgisini her şeyden üstün tutmak. İnsanları ‘La ilahe illallah’ dediği için, Allah için sevmek bilinci.
2. HEDEF: İslam’ın 5 şartını yaşantımıza hedef olarak kazandırmak bilinci.
3. AHİRET İNANCI: Ölümü sıkça hatırlamak, öldükten sonra hesap verilecek (kazanılacak-kaybedilecek) bir yaşamın varlığı bilinci. Bu Ahiret inancı bizim diğer insanlardan farklı olduğumuzun en somut göstergesi. Batı insanından en farklı ögemiz.
4. CEMAAT OLMA: İslam’ın bir cemaat dini olduğu, fert kalmanın zararlı ve istenmeyen olduğu anlayışı. Farz namazları camide kılma bilinci.
5. ZİKİR: En büyük zikir Kuran’dır bilincine sahip olmak. Günlük, programlı –kısa da olsa- virde sahip bilinci.
6. SİYER OKUMA: Hadis okuma, ezberleme anlayışı. Örnek ve önderimizi anlamaktan daha önemli ne olabilir. Modelini seçme, Resulüllah’ın görüş ve davranışlarını sevme bilinci.
7. VEDA HUTBESİ: Özgürlük ve yasal birçok unsur burada maddelenmiştir. Anayasa arayışının son hali veda hutbesidir bilinci.
8. DUA ve İSTİĞFAR: Dua etmenin ibadetin özü olduğu bilinci. Dilleri bu anlayışa alıştırmak. Tevbe etmek, dua ve sığınma bilinci.
9. İSTİŞARE: Bildikleriyle amel edene Allah bilmediklerini öğrenmesini kolaylaştırır anlayışı. Başına buyruk değil, ilme, ilim sahibine danışma, değer verme bilinci.
10. MORAL: Sürekli ‘hamd ve şükür’, ‘sabır ve tevekkül’; Hem dilde hem gönülde. Dünyada var olan her şeyin meşru olarak İslam’da var olduğu, insanoğluna sunulduğu gerçeği bilinmelidir. Tüm değerlerin İslam’da ve İslam’la güzel olduğu bilinci.