RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Hakkı Erkan, yapı denetim firmaları ile müteahhitler arasında illegal işlerin döndüğünü belirterek, “Bunların arasındaki ticari bağ koparılmalı” dedi
PAYİTAHT MÜZESİ KURULUYOR
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı ile inşaat sektöründeki son gelişmeler hakkında konuştuk. Erkan, sektördeki sıkıntılara değindi, yapı denetimindeki sorunlara dikkat çekti.
Erkan, “Şehir meydanında Payitaht Müzesi kurulacak. Ruhsat aşamasında olan alanın projesi bitti, inşaat başlıyor. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.
KIŞLALAR ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI
Türkiye'nin Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekliliğini dile getiren Erkan, şunları kaydetti: “Askeri kışlalar, şehrin dışına taşınmalı. Konya'nın en değerli ve ferah yerleri askeri kışlalar ile kaplanmış. Bunlar kaldırılarak yerine biran önce sosyal tesis ve parklar yapılmalı.”
MESELE VATANSA AKAN SULAR DURUR
**15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişimi ile birlikte sektörde ne gibi değişiklikler boy gösterdi?
-Darbe girişimi inşaat sektörünü pek etkilemedi. Ülkemiz büyük bir ekonomik gelişme içerisinde. Yatırımlar aksamadı. Gerek devlet yatırımları gerekse özel yatırımlar işlemeye devam ediyor. Kısacası diyebilirim ki 15 Temmuz askeri darbe girişimi inşaat sektörüne teğet bile geçemedi. Ben olayı 15 Temmuz akşamı 23,30 gibi öğrendim, sosyal medya üzerinden tepkimi dile getirerek, 23,48'te ilk paylaşımımı yaptım. Aynı gece 2 bin 900 üyemize mesaj atarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemleri üzerine meydanlara davet ettik. Meydanlarda ilk gün ki desteğimizi sürdürüyoruz. Odamızın içerisinde farklı görüşlere veya inançlara sahip kardeşlerimiz bulunabilir. Fakat söz konusu vatan olunca hiçbirimiz desteğimizi esirgemedik ve milletimizin yanında olduk. Mesele vatansa akan sular durur. Bastığınız toprak vatan toprağı değilse mühendislik kimliğinizin ya da meslek odanızın da bir anlamı kalmaz.
KONYA SINIF ATLAYACAK
**Konya, inşaat sektöründe diğer illere kıyasla ne durumda? Konya'dan ve yatırımcılardan beklentileriniz neler?
-İnşaat sektörü, dar kapsamla ele alınacak bir alan değil. Alt sektörleri de bünyesinde barındırıyor. Diğer alanlarla da etkileşim halinde. Gerek sanayi, gerekse pazarlama ve ticaret boyutuyla Türkiye’nin en geniş sektörlerinden birisi. Konya sadece tarım şehri değil, aynı zamanda bir sanayi şehri. Yatırımlar için dışarıdan sürekli göç alan bir şehir. Bu nedenle Konya’da mevcut konut stoku yeterli olmayınca konut ihtiyacını da beraberinde getirdi. Suriyeliler Konya'ya yerleşti aldığımız verilere göre bu sayı sürekli artıyor. Konut sektöründe büyük bir trend yükselişi var. Konya'da sürekli lansman toplantıları yapılıyor, katılım sağlayarak Konya'ya kazandırılacak projeleri yakından takip ediyoruz. Önemli çalışmalar var. Yeni projelerin Konya'ya gelmesi, şehre ayrı bir vizyon kazandırıyor. Müteahhitlerin ufkunu açacak, onlara sınıf atlatacak projeler Konya'ya gelmeye devam edecek. Yeni yatırımcılar, halkın isteklerini iyi okumuşa benziyor.
DENETİM YOK DENECEK KADAR AZ
**Konya yapı denetim firmalarının ne gibi sorunları var? Denetimler ne durumda?
-Bu çok sıkıntılı ve çözüm üretilemeyen bir konu. Yapı denetim işine ilk başlayanlar bile çok geçmeden işi bırakıyor. Maalesef Konya'da denetim yok denecek kadar az. Çalışanlar verilen ücretten memnun değil. Kırmalar fazla, çok büyük illegal işler dönüyor. Zaten işini düzgün yapanda az. Kanun düzenlenerek, en kısa sürede revize edilmeli. Müteahhitler ile yapı denetim firmaları arasındaki ticari bağ koparılmalı. İnşaatların ve yapı malzemelerinin denetiminde önemli eksiklikler
bulunuyor. Kalite standartlarına ulaşabilmek için denetimler sıkılaştırılmalı. Yapı denetim şirketlerinin devreye girmesi ile maliyeti artırıyor. Bu alanda yapılan usulsüzlüklerin engellenmesi içinde önceden tedbir alınmalıydı. Bu denetim şirketleri ayrı bağımsız bir kurum tarafından
denetlenmeliydi. Ticari bağın olması doğru değil.
İŞİ BİLMEYENLER İNŞAAT YAPIYOR
**Sektörde nitelikli eleman yetiştiriliyor mu? İşçiler ve firmalar ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyor?
-Konya'da mevcut taşeron firmalar var. Kayıt dışı çalışan firmalarda hali hazırda bulunuyor. Kayıt dışı olması, kalitenin düşmesine ve kontrol mekanizmasının işlememesine neden olmaktadır. Vergi mükellefi olmayan, sigortasız işçi çalıştıran taşeron firmalar herhangi bir aksilikte sorumluluktan kaçmakta ve sorumluluk inşaat mühendislerine kalmaktadır. Bu sağlıklı bir işleyiş değil. Türkiye'de eğitim sistemi kısa süre içerisinde defalarca değişti. İnşaat sektöründe konusunda yetişmiş usta sayısı oldukça yetersiz. Bunu aşmak için meslek edindirme kursları açılmalı ve sertifikalı programlar teşvik edilmeli. Biz neden herkesi üniversite okuyacak zannediyoruz. Bu ülkenin sıvacıya, boyacıya da ihtiyacı var. Çocuklar ilgi duyduğu mesleğe yönlenmeli ve kendini ona göre geliştirmelidir. Usta çırak ilişkisin sağlıklı yürütmeyi bilmeliyiz. Ben aynı zamanda bir de akademisyenim. Öğrencilerime sadece teorik değil, meslek hayatına onları adapte edecek pratik ve uygulamalı bilgilerde sunuyorum. Hiçbir şey tek başına yeterli olmaz. Mesleğin ve işinin ehli olmayanlar bile şimdi inşaat yapıyor. Herkes rahatça müteahhit olabiliyor. Hiçbir teknik yeterlilik,
bilgi, eğitim ve teknik deneyim olmadan bu işi yapanlar insanların canını tehlikeye atıyor da haberleri yok. Bu konuların çözümü devletin elindedir.
İbrahim Hakkı Erkan kimdir?
1982 yılında Seydişehir'de doğan İbrahim Hakkı Erkan, ilk ve ortaokul öğrenimi ile lise öğrenimini Seydişehir'de bitirdi. Üniversite eğitimi için Konya merkeze gelen Erkan, 2004 yılında lisans, 2007 yılında yüksek lisans eğitimini, 2013 yılında ise doktora eğitimini Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. İbrahim Hakkı Erkan, İMO Konya Şubesinde 13. dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyordu, 2016 yılında İMO Konya Şubesi'nin 14. Olağan genel kurulunda başkan oldu. Erkan, hala üniversitede ders veriyor. İyi derecede İngilizce bilen ve 30'a yakın makalesi bulunan İbrahim Hakkı Erkan, evli ve iki çocuk babası.