Yapı Denetim Mühendislerinden İş Yeri Güvenliği Denetimine Destek Yok

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 'İş Güvenliği Paketi'nde açıkladığı yapı denetim firmalarının işyeri güvenliğinden sorumlu olmasına destek vermedi. Yapı denetim...

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 'İş Güvenliği Paketi'nde açıkladığı yapı denetim firmalarının işyeri güvenliğinden sorumlu olmasına destek vermedi. Yapı denetim şirketlerinin inşaatlarda tam zamanlı bulunmadığını vurgulayan Nazmi Şahin, "Sadece uygulama denetimi yapan ve yapı ile ilgili teknik bir kuruluş olan yapı denetim firmalarının, denetlediği inşaatların günlük çalışmalarına yetişmesi mümkün değildir." dedi. Şahin, iş sağlığı ve güvenliği açısından, şantiyede full time çalışan, müteahhit-şantiye şefi ve müteahhitin anlaştığı iş güvenliği uzmanları ve iş hekimlerinin iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olması gerektiğini kaydetti.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 'İş Güvenliği Paketi'nde açıkladığı yapı denetim firmalarına iş yeri güvenliği ile ilgili sorumluluk verileceği ile ilgili yazılı açıklama yaptı. "Yapı denetim firması denetimini yapıp, inşaat mahallinden ayrıldıktan sonra yüklenici tarafından işe alınan günlük veya saatlik çalıştırılan bir personelin iş sağlık ve güvenliğini nasıl sağlayacaktır?" diye soran Nazmi Şahin, "Yapı denetim kuruluşları müteahhit adına değil, yapı sahibi adına denetim yapmaktadır. Yapı Denetim firmaları bünyesinde İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunmamaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Nazmi Şahin, sadece uygulama denetimi yapan ve yapı ile ilgili teknik bir kuruluş olan yapı denetim firmalarının, denetlediği inşaatların günlük çalışmalarına yetişmesinin de mümkün olmadığını ifade etti.

İŞ KAZALARINDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 35’İ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

İnşaat sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarının diğer sektörlerle mukayese edildiğinde açık ara önde olduğunu kaydeden Nazmi Şahin, şöyle devam etti: "Her yıl ortalama meydana gelen ölümlü iş kazalarının yüzde 35’i inşaat sektöründe meydana gelmektedir. Sektör çalışanları, diğer sektördekilere oranla 3 kat daha fazla ölüm, 2 kat daha fazla yaralanma riski ile karşı karşıyadır. Yapı işkolunda meydana gelen kazaların büyük bir bölümü de ölümle sonuçlanmaktadır."

'DENETLENEN MÜTEAHHİT DENETİM FİRMASINI SEÇMEMELİ'

Denetlenen müteahhitin kendisini denetleyeceği yapı denetim firmasını seçmemesi gerektiğine işaret eden Şahin, "Acilen bu konuda gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde ne kadar kanun ve yönetmelik çıkartılırsa çıkartılsın sonuç aynı olacaktır." dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri