‘Yapay zekâyı İsrail ve ABD manipüle ediyor’

Eski RTÜK Üyesi Paşa Yaşar, Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde Dijital Dünya, Yapay Zekâ ve Fıtratın Korunması konusunu anlattı.

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programda Yaşar, yapay zekânın gelişimi ile birlikte Türkiye, Endonezya ve Mısır’ın en çok deşifre olan ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Yapay zekânın bütün ülkelere ait verilere sahip olduğuna da işaret eden Yaşar, “Mail, whatsapp yazışmaları, google aramaları, sosyal medya paylaşımları gibi yollarla ülkeler ve bu ülkelerdeki bireyler de deşifre oluyor. Sistemi elinde tutanlar buna (tanıma) diyorlar ama aslında deşifre etmektir. Dünyada da Türkiye ile birlikte Endonezya ve Mısır en fazla deşifre edilen ülkeler arasında bulunuyor. Hangi muhitte hangi kitabın daha çok satacağını, ilaç firmalarının verileriyle hangi hastalığın yayılabileceğini algoritamalarla hesap edebiliyorlar. Pazar, sadece internetin kontrolüne geçmiş durumda. Bizi, pazar haline getirerek istifade ediyorlar” dedi. Yapay zekâya ülkelerin bakışını da anlatan Yaşar, “Amerika’da Başkan Biden’ın da bulunduğu bir heyete yapay zekânın kabiliyeti anlatılınca Biden, (Bu çok tehlikeli. Hemen kapatalım) diyerek reaksiyon gösterdi. Ancak sonunda, şifreleri kopyalayarak ortak şekilde kullanmakta anlaştılar. Bu aşamadan sonra da şifrelerin ve verilerin kopyalanamadığı ortaya çıktı” dedi.

DEVLET YAPAY ZEKANIN ZARARLARINDAN KORUMALI

Yapay zekânın insan gibi konuşabiliyor olmasına rağmen insanın yine mükemmel olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Devrim olan; insanın işini çok kolaylaştıracak olan olağanüstü bir asistanın üretilmiş olmasıdır. Sanayi devriminde insanlar iş yerlerinden atılıp yerine makinalar konulmuştu. Yapay zekâ da bizi bir yere götürecek. Biz, birey, toplum ve devlet olarak ne yapmamız gerektiğini düşünmeliyiz. Birey, yapay zekâdan yararlanabilir ama onu yapay zekânın zararlarından korumak devletin işidir. Yapay zekânın kontrol ettiği sistemlerden, insansı düşünmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir; tehlikeli olan budur. Yine Yapay zekâ üzerinde doktor ve din adamı gibi oluşumlar ortaya çıkarsa ne yapmamız lâzım; onu düşünmek, tedbir almak lâzım” diye konuştu.

Yapay zekâda, Amerika ve İsrail aleyhine olacak verilerin (Doğruluğu tespit edilmemiş veriler) olarak işlendiğini anlatan Yaşar, “Yapay zekâyı Amerika ve İsrail manipüle ediyor. Oysa yapay zekânın bu anlamda özgürleştirilmesi gerekiyor. Bizim ülkemizde de yapay zekâ Kulüpleri açılarak, konu hakkında toplumun bilgilendirilmesine ihtiyaç var” diyerek konuşmasını tamamladı.

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü program sonunda Paşa Yaşar’a teşekkür ederek kitap takdiminde bulundu.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri