‘Yanlış politikalar tarımı bitiriyor’

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, AK Parti hükümetinin yanlış tarım ve ekonomi politikalarının bedelini üretici ve tüketicinin ödediğini söyledi.  

Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, AK Parti hükümetinin yanlış tarım ve ekonomi politikalarının bedelini üretici ve tüketicinin ödediğini söyledi.  

Dünya Gıda Örgütü’nün gıda fiyatları endeksine göre son bir yılda dünyada gıda fiyatlarının sadece yüzde 4 oranında artığını, OECD ülkelerinde ise gıda fiyat artışının yüzde 15 oranında gerçekleştiğini, aynı dönemde ise TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artış yüzde 92 oranında olduğunu dile getiren Yokuş, “Tarım ürünlerindeki fahiş fiyat artışlarının önemli sebeplerinden birisi de tarımsal üretimin temelini oluşturan mazot, elektrik, gübre, tohum ve tarımsal ilaç fiyatlarında yüzde 100’den yüzde 400’lere varan artışlardır” dedi 

FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR

İktidarın yanlış tarım politikalarının üreticileri küstürdüğünü ifade eden Yokuş, “Besicilerimiz hayvanlarını elden çıkarıyor. Bu yanlış tarım politikalarından vazgeçilmez ise yakın gelecekte Türk halkı gıdaya ulaşımda sıkıntıya düşecektir. Bütün dünya, gıda ürünlerine erişimimizin zorlaştığı bir sürece evirilmektedir. Bu nedenle ülkemizi yönetenler tarım politikalarında yanlış ve eksiklikleri bir an önce ortadan kaldıracak programları ortaya koymalı, tarımsal  destekleri artırarak çiftçilerimizi üretime teşvik etmelidir. Siyasi iktidar yanlış tarım politikalarından vazgeçmezse tarım ürünlerindeki fahiş fiyat artışları devam edecektir. Dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın gıda ürünlerine erişimi zorlaşacaktır. Bugün tarım ve besicilikte ülkemizin en önemli sorunlarından birisi de “Üretim Planlaması” eksikliğidir. Bir diğeri ise alım garantisinin olmayışıdır. Bazı tarımsal ürünlerimizdeki “taban fiyatı” uygulamasında da büyük sorunlar yaşanmaktadır. Bütün bu sorunlar çözülmeden tarımsal üretimde arzu ettiğimiz büyüklüğe ulaşmamız mümkün değildir. Ülkemizde son yirmi yılda ekilebilir tarım arazilerimizin yüzde 18’i vasfını yitirmiştir. Siyasi iktidarın rant hevesi birinci sınıf tarım arazilerimizi ve zeytinliklerimizi yok etmektedir. Tarım arazilerimize konut zeytinliklerimiz maden ocağı, ormanlarımız ise turistik tesisler yapılarak yok edilmektedir. Rant uğruna varlıklarımız heba etmeye kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri