Yanık tedavisini görerek öğreniyorlar

Selçuklu Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Hayat boyu Öğrenme Progr

Selçuklu Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülen Hayat boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik VETPRO alanında 2011 Teklif Çağrısı döneminde “Yanıkta Tedavi Yöntem ve Süreçlerinin İncelenmesi” konulu proje çerçevesinde oluşturulan bir ekip Almanya’daki birinci etap çalışmalarını sürdürüyor.

Almanya’daki proje çalışmasını sürdüren ekip içerisinde yer alan Selçuklu Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Okul Müdürü Musa Altunay, “Ekim 2011 tarihi itibariyle yurtdışı ve yurtiçi ortak kurumlarla iletişimin sağlanması ile proje çalışması başlamıştır. Çalışmada Beypazarı Tolunay Özaka Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Konya Numune Hastanesi, Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü katılımcı göndererek yurtiçi ortak kurum olarak yer almıştır. Projede toplam 30 katılımcı bulunmaktadır. 4 aşamada yürütülecek olan proje çalışmasının 07 Eylül 2012 tarihinde sonuçlanması beklenmektedir. Projenin 1. aşamasında Projenin Hibe Sözleşmesi, 22.12.2011 tarihinde Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanı tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Projenin toplam bütçesi yani hibe miktarı 47 bin 460 Avrodur. 2. aşamada tüm katılımcıların hazırlık çalışmaları, 3. aşamada yurtdışında yerleştirme faaliyeti gerçekleştirilecektir. Yurtdışında yerleştirme, 10’ar kişilik grup halinde 13–26 Mayıs 2012 tarihleri arasında Almanya/Berlin, 03–16 Haziran 2012 tarihleri arasında Hollanda/Zaandam, 24 Haziran–07 Temmuz 2012 tarihleri arasında İspanya/Sevilla şehirlerinde gerçekleştirilecektir. 4. aşamada projenin yaygınlaştırma faaliyetleri yapılacaktır” dedi.

“Yanık, ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur” diyen Musa Altunay, “Sağlık Bakanlığı 2009 yılı “Yataklı Tedavi Kurumları Hastalık İstatistik Raporu”na göre 15 bin yanıklı vaka yatarak tedavi görmüş, 167 yanıklı vaka ölüm ile sonuçlanmıştır. Yanıklı vakalar, beden imajında oluşan değişiklik nedeniyle fiziksel ve psikolojik rehabilitasyon yanında uzun süreli tedavi ve özenli bakımı içeren bir süreç gerektirir. Ülkemizde yanık tedavisi ve bakımında teknik ve fiziki imkanlar ile yetişmiş sağlık personeli ve organizasyon yetersizliği nedeniyle yanıklı hastaların iyileşme süresi gecikmekte, enfeksiyon vb. komplikasyonların gelişmesi, buna bağlı olarak kalıcı sakatlıklar ve ölüm riski artmaktadır. Ayrıca yetişmiş insan gücü ve iş gücü kaybı oluşmakta, toplum üzerinde psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan olumsuz etkiler görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Altunay, projedeki amaçları ise şu şekilde açıkladı: “Hasta bakımında doğrudan ve dolaylı olarak görev alan yönetici ve eğitimcilerin,  AB ülkelerindeki yanıklı hasta tedavisi, bakım ve rehabilitasyon uygulamalarını yerinde görerek incelemek,  bilgi alışverişinde bulunmak ve deneyim kazanılması sağlanacak. Yanıklı hasta bakımında profesyonel bilgilerin ışığında modern teknik ve materyalleri kullanarak kaliteli hasta bakım düzeyine ulaşılacak. Yanıklı hasta tedavi, bakım ve rehabilitasyonunda kullanılan teknik donanımın incelenmesi ile kullanımı hususunda standartlara ulaşılması hedeflenmektedir. Yanıklı hasta bakımında aktif rol oynayan sağlık personeli yetiştiren sağlık meslek dersi öğretmen ve öğretim elemanlarından oluşan katılımcılar, proje ile yanıklı hastaların acil bakım ve transportu, yatarak tedavi, bakım ve rehabilitasyon uygulamalarındaki yeni yöntem ve teknikleri yerinde inceleme imkanı bulacak, okulda ve sağlık işletmelerindeki beceri eğitimlerinde öğrencilerine aktaracaktır. Sağlık kurumlarında çalışan katılımcılar, yanıklı hasta tedavi, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerindeki eksiklikleri değerlendirerek yeni yaklaşımlar geliştirecektir. Avrupa’daki yanıklı hastalara yönelik yanık tedavi merkezlerinin fiziki yapı ve özelliklerini, bu merkezlerde kullanılan teknolojik tıbbi donanımı yerinde inceleme imkânı bulacaktır. Sağlık hizmetlerinin organizasyonundan sorumlu bölge yetkilileri ile görüşerek ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin Avrupa ile olan entegrasyonuna olumlu katkı sağlayacaktır. Proje çalışması, katılımcıların mesleki gelişimine de katkı sağlayacak, kültürler arası etkileşim ile aynı zamanda yabancı dil becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Atatürk Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ile sağlık işletmeleri arasındaki işbirliğini güçlendirecektir. Avrupa’daki yanıklı hasta bakımı hakkında edinilen izlenim, bilgi ve tecrübeler, tüm yurtiçi ortak kurumlarda seminer şeklinde kurum çalışanları ile paylaşılacaktır. Ayrıca projenin nihai raporu, Konya’da ihtiyaç duyulan yanık tedavi merkezi istemi ile birlikte Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na sunulacaktır.”

HABER MERKEZİ 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri