Yangına Sebebiyet Vermemek İçin Çatı Bakımı Yaptırın

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), sohbahar ve kış aylarında baca ve beraberinde çatı yangınları nedeniyle büyük maddi hasarların oluştuğuna dikkat çekerek çatı uygulamalarının yanı sıra çatı bakımlarının yapılmasına...

Çatı Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), sohbahar ve kış aylarında baca ve beraberinde çatı yangınları nedeniyle büyük maddi hasarların oluştuğuna dikkat çekerek çatı uygulamalarının yanı sıra çatı bakımlarının yapılmasına dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

ÇATIDER, Yangından Korunma Haftası nedeniyle yapılan açıklamada, özellikle sonbahar ve kış aylarında yaşanan baca ve çatı yangınlarına karşı önlem alınması çağrısında bulundu. 2014 yılının ilk 8 ayında sadece İstanbul’da 798, Ankara’da 213 baca ve çatı yangını meydana geldiği belirtilerek, hatalı uygulama ve bakımların ihmal edilmesinin, geri dönüşü olmayan büyük kayıplara yol açabileceği vurgulandı.

ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, baca ve çatılarda yapılan yanlış uygulamalar, bacaların hatalı yapılması, çatı aralarının amacına aykırı olarak kullanımı, tesisat hataları ve gerekli bakımların ihmal edilmesinin faturasının çok büyük olabileceğini belirtti. Yavuz, “Üzücü kayıplar yaşamamak için baca ve çatıları, özellikle sonbahar ve kış aylarından önce kontrol ettirmeli, çatı ve baca uygulamalarını uzman kişilere yaptırmalıyız.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın istatistiklerine göre sadece İstanbul'da 2013 yılında 1298 çatı ve baca yangını çıktı. Tüm yangınların yüzde 5.1'ini oluşturan baca ve çatı yangınlarının sayısı 2014 yılında ise Ağustos ayına kadar olan dönemde 798 sayısına ulaştı. Ankara’da 2013 yılında 377, 2014 yılında Ağustos ayına kadar 213, Bursa’da ise 2013 yılında 247 baca tutuşması meydana geldi.

ÇATIDER Başkanı Nazım Yavuz, baca ve çatı yangınları hakkında şunları söyledi: “Bacaların tekniğe uygun inşa edilmemesi, baca yapımında baca tuğlalarının kullanılmaması, baca temizliklerinin yapılmaması, çatı aralarının amacına aykırı kullanımı, tedbir alınmadan çatı tamiratı yapılması ve elektrik kablolarının kuralsız şekilde çatı arasına döşenmesi gibi nedenler, baca ve çatı yangınlarına davetiye çıkarıyor. Çatılarda yapacağımız tadilat, yenileme veya tamiratlar için çatı sektörü içinde olan uzman bir firma tercih edilmelidir. Can ve mal kayıplarının yaşanmamasının sırrı, doğru planlama, doğru ekipman seçimi, bilgili elemanların kullanılması ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda 11 senedir kapsamlı eğitim çalışmaları yürüten ÇATIDER, üyelerini ve çatı ile ilgili tüm ilgilileri bilgilendirerek, etkin uygulama çalışmaları yapıyor. Tüm üyelerimiz, Avrupa standartlarında üretim ve uygulama konusunda kusursuz çalışmalar gerçekleştirerek, sektöre örnek teşkil ediyor."

Nazım Yavuz, baca ve çatı yangınlarının küçümsenerek ihmal edilmemesi gerektiğini, bu tip yangınların zaman zaman insan hayatını olumsuz etkilemesinin yanı sıra maddi ve kültürel zararlar da verdiğini söyledi. Yavuz, Haydarpaşa Garı gibi tarihi ve kültürel miraslarda çıkan çatı yangınlarının, ortak değerlere zarar verdiğini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri