Yalova’da Köylerin Belediyeye Bağlanmasına Tepki Geldi

Yalova’da merkeze bağlı olan 5 köyün mahalle yapılmak istenmesinin Yalova Belediyesi Meclisi’ne gelmesi tartışmalara sebep oldu. Konunun gündeme gelmesiyle beraber meclis oturumunu takip eden muhtarlar hem meclis sonrasında hem de düzenledikleri...

Yalova’da merkeze bağlı olan 5 köyün mahalle yapılmak istenmesinin Yalova Belediyesi Meclisi’ne gelmesi tartışmalara sebep oldu. Konunun gündeme gelmesiyle beraber meclis oturumunu takip eden muhtarlar hem meclis sonrasında hem de düzenledikleri basın toplantısında tepki açıklamasında bulundu.

Kazımiye, Samanlı, Elmalık, Hacımehmet, Safran köylerinin Yalova Belediyesi’ne bağlanarak imara açılmasıyla ilgili bilgiler veren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Yalova Belediyesi sınırları içerisinde artık imara açılacak yer kalmadı. Kazımiye ve Samanlı köyleri mutlaka Yalova'ya bağlanmalı ve imar açısından Yalova'ya nefes aldırmalıdır. Bu iki köyün bütün hizmetlerini zaten Yalova Belediyesi veriyor. Hatta sadece bu iki köy değil, Safran, Hacımehmet ve Elmalık köyleri de mutlaka mahalle olarak Yalova'ya bağlanmalıdır. Eğer Yalova'nın 50 yıllık geleceğini planlamak istiyorsak bunu yapmak zorundayız" dedi.

BAŞKAN SALMAN: BEN SAMANLI’YI DÜŞÜNMÜYOR MUYUM?

Özellikle Samanlı köyünün çok gündeme geldiğini ve birçok akrabası bu köyde yaşadığı için kendisinin son derece duyarlı davrandığını söyleyen Başkan Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Samanlı köyünü düşünmüyor muyum? Böyle bir algı yaratmak çok anlamsız. Samanlı annemin köyüdür. Kaldırımı, yolu belediyeden istiyorlar ama belediyeye bağlanın dediğimizde afra tafra yapıyorsunuz. Ben görevim olmadığı halde hizmet vereceğim ama sen bağlanmak istemeyeceksin. Yok öyle bir şey. Benim akrabalarımın birçoğu Samanlı’da yaşıyor. Samanlı köyünün çöpünü toplamak belediyenin işi mi? Değil ama biz topluyoruz. Su vermek belediyenin işi mi? Değil ama biz veriyoruz. Kaldı ki su kullanıp bir de parasını ödemiyorsun."

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın açıklamalarının ardından köylerin mahalleye dönüştürülmesi konusu Kasım ayı Belediye Meclisi’nde görüşülmek üzere oy birliğiyle ertelendi.

MUHTARLAR TEPKİLİ: REFERANDUM YAPILSIN KÖYLÜYE SORULSUN

Yalova Belediye Meclisi’nin almak istediği karara tepki gösteren Kazımiye, Samanlı, Elmalık, Hacımehmet, Safran köyleri muhtarları düzenlediği basın toplantısıyla açıklamalarda bulundu. Muhtarlar adına açıklama yapan Samanlı Köyü Muhtarı Çetin Pehlivan, "Yalova Belediyesi bizimle uğraşmayı bıraksın. Biz belediye meclisinin kararlarını yargıya götürürüz. Gelip de fikrimizi soran olmadı. Belediye bozuk yolumuza yama yapamıyor, çöp konteyneri veremiyor ama hizmet vereceğiz adı altında imar rantından faydalanmak istiyor. Onlar ilgili yasanın 11. Maddesi gereği Danıştay onayıyla bizleri Yalova Belediyesi’ne bağlamak istiyor ama biz de 8. Madde gereği halka yani köylüye sorulmasını istiyoruz. Köylüler bizi temsil et diye oy verdi, muhtar seçti. Amacımız köylüyü temsil etmek. Bizler bu vebalin altında kalamayız. Konuyu tesadüfen basından öğreniyoruz ve meclise gidiyoruz. İnsan gelir fikrimizi sorar." diyerek Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a tepkisini dile getirdi.

"ÖNCE YALOVA’NIN ÖNEMLİ SORUNLARINI ÇÖZÜN, SONRA KÖYLERLE İLGİLENİRSİNİZ"

Köylerde hayvancılık, tarım gibi fonksiyonların halen sürdürüldüğünü dile getiren muhtarlar, Yalova Belediyesi yönetiminin önce Yalova’nın trafik gibi en ciddi sorunlarının çözülmesini daha sonra köylere hizmet götürülmesi gerektiğini belirtti.

Köy muhtarları yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Yıllardır köylerimizin hizmetini İl Özel İdaresi gerçekleştiriyor. Belediyeden taleplerimiz olsa da yerine getirilmiyor. Bu kararın asıl sebebi imar rantı. Gelin köylerimizi ve Yalova’nın mahallelerini gezin. Hangisi daha çok güzel, en iyi hizmet nerede siz karar verin. Eğer karardan dönülmezse yargıya gideceğiz. Suyumuzu Yeşil Körfez Su Birliği’nden alıyoruz. Yolumuzu ve su patlaklarını kendimiz yapıyoruz." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri