Yakma ve dağlama tekniğiyle tarihi resmetti

Emekli resim öğretmeni Mahmut Parılyıldız, bir dönem Selçuklu'ya başkentlik yapmış Konya ile Osmanlı'ya başkentlik etmiş İstanbul'un, 100-300 yıl önceki mimari ve sosyal yaşamını, ibadethanelerini, ti

Emekli resim öğretmeni Mahmut Parılyıldız, bir dönem Selçuklu'ya başkentlik yapmış Konya ile Osmanlı'ya başkentlik etmiş İstanbul'un, 100-300 yıl önceki mimari ve sosyal yaşamını, ibadethanelerini, ticarethanelerini yakma ve dağlama tekniğiyle kavak ağacından elde edilmiş kontrplaklar üzerine resmetti.
Yakma ve dağlama resim tekniği hakkında bilgiler veren Parılyıldız, ''Kavak, kestane, gürgen, ıhlamur, erik, kiraz gibi ağaçlardan kesilmiş bir tahta veya kontrplak iyice zımparalanır. Yapacağımız resim bu düzgün yüzey üzerine dikkatlice çizilir. Sonra gerekli olan çizgi ya da yüzeyler yakılır ve dağlanır. Yakma işlemi lehim makinesi ile yapılır. Resim kahverengi, gri, beyaz ve tonları ile oluşturulur. Renklendirmeyi tonlama ve lekeyle yapıyoruz. Tamamen doğal'' dedi.
''ETLE TIRNAK GİBİ...''
Parılyıldız, Konya'yı anlatan tablolarda Mevlana Caddesi'nin 114 yıl önceki görüntüsünün yanı sıra, Mevlana Müzesi, İnce Minare Müzesi, Selimiye Camii ile kentin sosyal ve ticari yaşamından kesitlerin yer aldığını kaydetti.
Parılyıldız, 50 adet tablonun, Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri süresince Mevlana Kültür Merkezi'nde sergileneceğini, sergiyi İstanbul'da da açmayı planladığını sözlerine ekledi.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri