Yahyalılı Elma Üreticisinin Trilyonluk Kaybı

Türkiye’nin büyük bölümünde 30 Mart 2014 sabahı görülen don olayı, İç Anadolu’nun önemli elma yetiştirme merkezlerinden Yahyalı'da da etkili oldu ve elma bahçelerinin yüzde 90’ı bu dondan zarar gördü. 30 bin dekarlık alanda yaklaşık...

Türkiye’nin büyük bölümünde 30 Mart 2014 sabahı görülen don olayı, İç Anadolu’nun önemli elma yetiştirme merkezlerinden Yahyalı'da da etkili oldu ve elma bahçelerinin yüzde 90’ı bu dondan zarar gördü. 30 bin dekarlık alanda yaklaşık bin civarındaki elma üreticisinin yaklaşık 150 trilyon lira kaybı oldu.

Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç, Yahyalı'nın ortalama yıllık elma rekoltesinin 150 bin ton olduğunu belirterek, "Elma bahçelerimiz yüzde 90 dondan zarar gördü, bölgemiz, bu yıl afet bölgesi ilan edilmesine rağmen 2090 sayılı yasaya göre bu haktan sadece 35 kişi faydalanabildi. Bin civarındaki üreticimiz gözönüne alındığında bu rakamın çok bir kıymeti olmadı. Kredi borçlarını yüzde 3'lük faiz artırımı ile bir iki yıl erteleten üreticiler oldu. Tapusu olmayan elma üretici hiçbir destekten faydalanamadı. Bu yıl üreticilerimizin 150 trilyon liraya yakın parasal bir kaybı oldu. Elma bahçelerinden ürün alınmamasına rağmen ilaçlama, budama ve sulama gibi masraflar da borçlanarak yapıldı." dedi.

İlçede Elma üretimi yapan Cemali İlboğa da kendisinin yıllık 180 ton elma yetiştirdiğini, bu yıl afetten dolayı aynı bahçeden 10 ton civarında elma olduğunu belirtti. Normal zamanlarda 140 bin liraya yakın bir kazancı olduğuna dikkat çeken İlboğa, bu sene ise ürün masrafını karşılayamadıklarını ifade etti.

İsmail Demiral ise 20 dekarlık alanda elma yetiştiriciliği yaptığını; her yıl ortalama 75 ton elma üretilirken, bu yıl 5 ton civarında olduğunu belirtti. Demiral, geçimini temin için alternatif işlerle uğraştığını belirtti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri