Yahudilerin üçte biri Mescid-i Aksa'ya Yahudi tapınağı istiyor

İsrail'de yapılan bir araştırmada Yahudilerin üçte birinin Müslümanların kutsal mekânlarından Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Harem-i Şerif'e Yahudi mabedi inşa edilmesini istediği ortaya çıktı.

Tapınak Dağı Ortak Forumu tarafından 523 kişiye sorularak yapılan araştırmaya göre Yahudilerin yüzde 30'u Yahudi mabedi yapılmasına destek verirken, yüzde 45'i karşı çıkıyor.

İsrail'de Harem-i Şerif'in statüsünün değiştirilmesi ve bölgede mabet inşa edilmesi konusunda son yıllarda pek çok Yahudi örgüt faaliyet gösteriyor. Bazı aşırı Yahudi örgütleri ise zaman zaman Harem-i Şerif bölgesine zorla girerek Müslümanlarla çatışıyor. Harem-i Şerif bölgesine Müslümanlardan başka dinden olanların girmesine İsrail polisi izin vermiyor.

İsrail'in önde gelen liberal gazetelerinden Haaretz'deki habere göre dindar Yahudiler arasında Harem-i Şerif'e Yahudi mabedi isteyenlerin oranı yüzde 43'e çıkıyor. Yahudi Mabedi Forumu organizatörlerinden Yehuda Glick, son araştırma ile İsrail halkını kutsal mekanlarından uzaklaştırma teşebbüslerinin boşa çıktığını öne sürüyor.

İsrail son yıllarda Harem-i Şerif bölgesinin altında yaptığı araştırmalarla Hz. Süleyman tarafından inşa edildiği öne sürülen Yahudi mabedinin izlerini bulmaya çalışıyor. Tüm dünyada büyük tepki çeken araştırmalar, Harem bölgesinin altına kazılan tüneller yoluyla gerçekleştiriliyor. Uzmanlar İsrail ve İsrailli tarihçilerden yapılan yanlış bilgilendirmelere rağmen şu ana kadar olduğu iddia edilen mabede ait herhangi bir delilin ortaya çıkarılamadığının altını çiziyor.

Araştırmaya göre Harem-i Şerif'e El Halil kentinde bulunan Hz. İbrahim Camii'ne benzer bir statünün verilmesi yönündeki görüş ise büyük bir destek gördü. Hz. İbrahim Camii'nin yarısı cami, diğer yarısı ise havra olarak kullanılıyor.

2000 yılında İsrail'in ırkçı başbakanı Ariel Şaron'un bölgeye yaptığı ziyaret üzerine çıkan ve İkinci İntifada olarak adlandırılan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri